Business Internaţional

Chinezii ofera 18,5 mld. dolari pentru Unocal

24.06.2005, 18:31 9

CNOOC, cel mai mare producator chinez de petrol, a oferit pentru Unocal 18,5 miliarde dolari in cash (15,24 miliarde de euro), marind astfel pretul pe care Chevron a fost de acord sa-l plateasca pentru compania americana de petrol si gaze, relateaza Bloomberg.

CNOOC a oferit 64 de dolari (55,2 euro) cash per actiune, ceea ce depaseste cu 1,5 miliarde de dolari (1,23 milarde de euro) oferta in cash si actiuni facuta de Chevron, au declarat oficialii companiei cu sediul la Beijing ieri.

Presedintele companiei, Fu Chengyu, incearca astfel sa realizeze cea mai mare preluare a unei companii straine pentru a asigura resursele de energie ale tarii pe fondul cresterii pretului petrolului care se apropie de un record.

CNOOC isi va asuma o datorie neta a Unocal estimata la 1,6 miliarde de dolari (1,31 miliarde de euro). Compania chineza va mai trebui sa plateasca si o amenda de 500 de milioane de dolari (412 milioane euro) catre Chevron dupa ce initial Unocal a acceptat oferta de 16,4 miliarde de dolari pe care aceasta a facut-o pe 4 aprilie.

China este nevoita sa importe petrol si gaze pentru a compensa scaderea productiei interne si a-si sustine economia de 1,65 mii de miliarde de dolari (1,35 mii de miliarde de euro), caracterizata de ritmul cel mai rapid de crestere din lume.

Preluarea Unocal va dubla productia de petrol si gaze a CNOOC si va determina cresterea rezervelor sale cu aproape 80 de procente la aproape 4 milioane de barili echivalentul in petrol, au declarat oficialii CNOOC.

Jumatate din rezervele de 1,75 miliarde de barili ale Unocal se afla in Asia, dintre care 62% reprezinta gazele naturale, de care China se foloseste din ce in ce mai mult pentru a reduce poluarea.

"Compania urmareste de fapt activele din Asia ale americanilor", a declarat Liu Yang, care manageriaza 1,8 miliarde de dolari (1,48 miliarde de euro) pentru un fond de investitii din Hong Kong, inainte ca CNOOC sa-si anunte oferta.

CNOOC va plati 9,60 dolari (7,91 euro) per baril pentru rezervele Unocal, in acestea nefiind incluse activele care nu pot fi exploatate sau cele de productie precum conductele, a spus Yang Hua, director financiar CNOOC intr-un interviu.

"Cu petrolul la acest pret, ei nu cumpara la nivelul de baza de pe piata", crede Hugh Young, manager al fondului Aberdeen Asset Managemnet, care detine actiuni CNOOC.

Petrolul a atins un record de 59,70 de dolari per baril la New York pe 21 iunie si a fost tranzactionat cu 58.32 dolarul per baril ieri la Singapore.

Actiunile Chevron au pierdut ieri 51 de centi, in timp ce actiunile Unocal au crescut cu 2,2 procente pe fondul speculatiilor cu privire la oferta CNOOC.

Guvernul chinez incurajeaza atat CNOOC, cat si PetroChina si China Petroleum&Chemical, cele mai mari companii ale tarii, sa gaseasca active in strainatate pentru a-si asigura astfel furnizorii. ioana.david@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO