Business Internaţional

Chinezii îi bat pe americani în lupta pentru banii est-europenilor: Alibaba e în top 3 retaileri online din regiune, în timp ce Amazon nu e nici măcar în top 10

Chinezii îi bat pe americani în lupta pentru banii...

Autor: Alex Ciutacu

29.10.2021, 12:04 318

Alibaba continuă să investească masiv în Europa în pregătirea evenimentului propriu de vânzări, cunoscut drept Singles Day, în contextul în care gigantul chinez concurează cu gigantul american Amazon pentru banii europenilor, potrivit CNBC.

Alibaba a rămas în top 3 retaileri online în Europa de Est în 2020, conform datelor Euromonitor International. În acelaşi timp, Amazon nu a intrat nici măcar în top 10.

De cealaltă parte, Amazon câştigă lupta în ţările din vestul Europei, precum Franţa şi Spania, potrivit Euromonitor. Totuşi, cota de piaţă a gigantului american a rămas neschimbată în primul an de pandemie, la circa 19,3%.

Cota de piaţă a Alibaba în vestul Europei a crescut de la 2% la 2,9% pe parcursul anului 2020.

Chinezii de la Alibaba au ocupat prima poziţie pe podium în comerţul online est-european în 2019, însă polonezii de la Allegro au trecut pe primul loc în 2020. Totodată, ruşii de la Wildberries au trecut pe locul doi, determinând Alibaba să coboare pe locul trei anul trcut.

Lupta pentru Europa se intensifică în contextul în care comerţul online din regiune a cunoscut o nouă creştere notabilă odată cu pandemia. Restricţiile, îndemnurile de a sta acasă şi celelalte măsuri de distanţare socială s-au păstrat pentru cea mai mare parte a anului, ceea ce a susţinut creşterea din online.

Alibaba investeşte înainte de evenimentul Singles Day, plănuind să instaleze 5.000 de lockere, adică puncte de livrare de tip pick-up drop-off, în special în ţări precum Rusia, Polonia, Spania şi Franţa.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO