Business Internaţional

Chinezii au propria viziune asupra schimburilor comerciale cu SUA

06.01.2004, 00:00 10



Surplusul comercial al Chinei in relatia cu Statele Unite s-a ridicat la 53,2 miliarde de dolari pentru cele 11 luni din 2003, potrivit cifrelor oficiale anuntate de autoritatile chineze, anunta BBC News.



Deficitul comercial este mai mic decat estimarile oficialior americani, care prevedeau pentru 2003 o suma record de 120 de miliarde de dolari.



Volumul schimburilor comerciale cu Statele Unite a urcat cu 29,3% pana la 113,8 miliarde de dolari in aceeasi perioada, potrivit datelor furnizate de autoritatea vamala din China, dupa cum informeaza agentia de stiri Xinhua.



Astel, Statele Unite au ajuns sa ocupe locul secund in relatia comerciala cu China, fiind depasite doar de Japonia. Statele Unite au incercat sa reduca in ultimul an discrepantele balantei comerciale din relatia cu statul chinez.



Exporturile din China catre SUA au crescut cu 31,8%, pana la 83,4 miliarde de dolari, depasind ponderea de 22 de puncte procentuale reprezentate de importuri, care au urcat cu 30,3 miliarde de dolari, conform cifrelor publicate de Administratia Generala a Vamilor din China.



Oamenii de afaceri americani au acuzat China pentru numarul mare de disponibilizari ep care le-au efectuat, incluzand aici reducerea a 300.000 de locuri de munca din industria textilelor. Toate aceste ingrijorari au determinat guvernul american sa limiteze cresterea importurilor din China. In plus, presiunea politica intensa declansata de cursa prezindentiala, care va avea loc in noiembrie anul acesta in SUA, a aprins dispute comerciale in privinta textilelor din China, dar si asupra altor bunuri. China ar dori sa importe mai mult hi-tech din Statele Unite, dar acest lucru este inca blocat.



Oficialii chinezi estimau in decembrie ca surplusul comercial in relatia cu celelalte tari ale lumii va scadea considerabil in acest an, pana la aproximativ 15 miliarde de dolari. florin.cepraga@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO