Business Internaţional

Chinezii adauga cate 6 milioane de masini pe an pana in 2009

10.11.2004, 00:00 13



Cel mai recent studiu publicat pe site-ul web de specialitate just-auto.com arata ca, pana in anul 2009, piata autovehiculelor din China se va extinde spectaculos, cuprinzand sase milioane de unitati. Noile cifre inaintate de autorii studiului contrazic parerea generala conform careia, in ultima vreme, s-a observat o tendinta de incetinire a cresterii cererii pe aceasta piata si o oferta excedentara.



O asemenea valoare a pietei chinezesti plaseaza aceasta tara pe locul 2 intr-un clasament global, pe urmele pietelor japoneza si germana, aflate aproape la egalitate.



Astfel, noile cercetari au evaluat piata din China la 2,1 milioane de autovehicule in anul 2003, asta in conditiile dublarii, in aceeasi perioada, a ratei cresterii economice. In orice caz, in acest an piata a crescut cu un ritm mai lent, ca urmare a inaspririi controalelor guvernului asupra operatiunilor de creditare. Aceste masuri au fost luate dupa manifestarea ingrijorarilor ca economia chinezeasca sufera de o crestere prea accentuata, ceea ce ar duce la o potentiala "supra-incalzire".



Referitor la anul 2004, valoarea pietei nationale este estimata la 2,9 milioane de unitati.



Raportul indica faptul ca factorii cheie care au determinat aceasta evolutie ascendenta pe termen scurt si lung a pietei auto sunt cresterea economiei, in general si cresterea veniturilor populatiei, in particular. Acestea alimenteaza cresterea numarului de masini folosite de chinezi.



"Temerile actuale sunt legate de initiativa guvernului de a restrange accesul la credite, un eventual razboi al preturilor si de capacitatea excedentara de productie. Aceste lucruri conjugate, vor duce, cu siguranta, la o diminuare a profiturilor pentru unele companii auto occidentale, mai ales in cazul celor care au format joint-venture-uri in China", precizeaza autorul raportului, David Leggett, editor la just-auto.com.



"Dar, pe de alta parte, perspectivele pe termen lung raman extrem de pozitive in ce priveste cererea chinezeasca de masini", a continuat Leggett. Cel mai probabil, un rol decisiv il va avea aparitia unei clase sociale de mijloc, care va avea o putere de cumparare mai mare si va impulsiona piata. Daca privim lucrurile si din alt punct de vedere, se vor gasi tot mai multi clienti pentru aceste masini, dat fiind si rolul important pe care il vor juca creditele luate de populatie. De fapt, infrastructura creditelor, necesare pentru a trasa viitorul vanzarilor de masini este acum in curs de perfectionare", a continuat Leggett.



Scenariul de baza considera situatia actuala a pietei auto (nu tocmai pozitiva) o etapa temporara de ajustare, drept raspuns la ingrijorarile din ultima vreme legate de economia chineza, dar si o consecinta a integrarii in structurile Organizatiei Mondiale a Comertului. Dar rata cresterii pietei va ajunge la un nivel sustenabil, mai ales pe fondul maririi ofertei.





Honda va produce mai mult in China



Honda planuieste sa majoreze cu 300% productia uzinelor din China, conform Associated Press.



Honda vrea sa produca mai mult din cele doua uzine ale sale din China pentru a tine pasul cu cererea in crestere de pe aceasta piata.



Uzina care produce in prezent modelul CR-V va adauga in portofoliul sau modelul compact Civic si, pana in 2006, isi va majora productia de la 30.000 de masini la 120.000, a anuntat producatorul japonez, cu sediul in Tokyo.



Aceasta uzina este o afacere mixta intre Honda si producatorul chinez de automobile Dongfeng Motor, avand in prezent 930 de angajati. Numarul muncitorilor va creste probabil la 2.800 in viitorul apropiat.



Aceasta dezvoltare implica investitii de aproape 342 de milioane de dolari, a anuntat Honda.



Honda mai detine o uzina in China, iar aceasta produce printre altele, modelul Accord, avand o capacitate de productie de 240.000 de vehicule.



Honda are in vedere construirea unei noi uzine in China, desi nu a fost luata inca o decizie in acest sens.





Uniunea Europeana solicita un acces mai usor la piata chineza



Uniunea Europeana cere Beijing-ului un acces mai usor la piata chineza, in special in sectorul auto, imobiliar si industria textila, oferindu-se sa ajute China pentru perfectionarea sistemului sau de certificare a produselor, a declarat La Beijing un inalt oficial al Comisiei Europene.



In sectorul auto, constructorii straini asteapta de mult ca guvernul chinez sa inceteze sa impuna retele de distributie separate, una pentru automobilele importate iar alte pentru masini de aceeasi marca dar de productie locala.



"Ni s-a spus ca o solutie va veni in cel mai scurt timp, dar pana acum nu s-a intamplat acest lucru", a declarat Jean-Paul Mingasson, sef al Directiei Generale Intreprinderi a Comisiei Europene.



Comisia Europeana doreste sa furnizeze Chinei asistenta tehnica pentru perfectionarea sistemului de certificare si imbunatatirea normelor de securitate pentru produsele sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO