Business Internaţional

China: Viitorul bazat pe o monedă digitală prinde contur

China: Viitorul bazat pe o monedă digitală prinde contur

Autor: Catalina Apostoiu

29.12.2020, 00:07 469

Banca centrală a Chinei a finalizat recent al doilea program pilot de testare a unei monede digitale, în condiţiile în care aceasta se apropie de o lansare oficială, China urmând să devină astfel prima economie importantă a lumii care introduce un astfel de sistem, scrie The Wall Street Journal.

În decembrie, autorităţile din oraşul chinez Suzhou au distribuit 20 milioane de yuani digitali, echivalentul a 3,1 mln $, locuitorilor locali prin intermediul unei loterii. Fiecare dintre cei 100.000 de câştigători au primit 200 de yuani sub forma noii monede digitale, care puteau fi cheltuiţi online sau offline.

Programul din Suzhou a inclus de două ori mai mulţi locuitori şi de trei ori mai mulţi comercianţi decât cel desfăşurat în octombrie în Shenzhen, primul test de acest gen. Cel din Suzhou a fost de asemenea unul mai extins, testând yuanul digital pe magazine online şi prin introducerea unei metode de plată electronică ce nu necesită conexiune la internet.

În acelaşi timp, autorităţile chineze au încheiat parteneriate cu alţi giganţi tech pentru a testa yuanul digital pentru servicii ca livrarea de alimente şi ride hailing.

În afară de testarea plăţilor la magazinele online, Suzhou a experimentat şi cu funcţia de plăţi offline a monedei digitale, o caracteristică despre care oficialii spun că va diferenţia noua platformă de serviciile de plăţi electronice deja extinse în China, o ţară unde plăţile sunt deja din ce în ce mai mult cashless.

Caracteristica ar putea facilita plăţile în zone cu servicii de internet precare, spun oficialii.

Poate cel mai atrăgător aspect pentru mulţi comercianţi este faptul că noua monedă digitală nu implică niciun comision legat de tranzacţii.

Banca centrală chineză a început să lucreze la moneda digitală în 2014. Pentru aceasta, parte a atractivităţii acesteia are legătură cu crearea unei alternative publice la duopolul Alibaba/Tencent pe plăţi şi un acces mai larg la date privind tranzacţiile, spune Martin Chorzempa, de la Peterson Institute for International Economics.

Odată ce va fi utilizat la scară mai largă, yuanul digital ar putea oferi în acelaşi timp autorităţilor chineze mai multe informaţii privitoare la circulaţia banilor, ajutându-le să urmărească operaţiunile de spălare de bani şi finanţare a terorismului.

Analiştii anticipează de asemenea că noua monedă ar putea permite băncii centrale să introducă dobânzi negative pe cash în condiţii economice extreme, pentru a-i încuraja pe consumatori să cheltuiască.

Deşi au fost realizate mai multe runde de testări, oficialii guvernamentali chinezi nu au oferit un termen concret privind o lansare oficială. Guvernatorul băncii centrale Yi Gang a declarat doar că sunt necesare mai multe reglementări.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO