Business Internaţional

China testează cu succes prima reţea de comunicaţii imposibil de spart de către hackeri

China testează cu succes prima reţea de comunicaţii...

Autor: Catalina Apostoiu

12.07.2017, 00:00 634
Un oraş din China a testat cu succes o reţea de comunicaţii imposibil de atacat de infractorii cibernetici, trezind speranţe privitoare la utilizarea pentru prima dată pe scară largă la nivel comercial a reţelelor de comunicaţii cuantice, scrie Financial Times.

Guvernul local al Jinan, un oraş din estul Chinei, a anunţat că departamentele sale vor începe să utilizeze reţeaua până la sfârşitul lunii august. „Intenţionăm să folosim reţeaua în domeniul apărării naţionale, financiar şi alte domenii şi sperăm că dacă va avea succes aceasta va putea fi folosită în întreaga Chină şi la nivel mondial“, a declarat Zhou Fei, director adjunct al Jinan Institute of Quantum Technology, institutul de cercetare implicat în proiect.

Rezultatul va da un impuls reţelei cuantice Beijing-Shanghai aflată în construcţie. Aceasta foloseşte Jinan, aflat între cele două oraşe, ca hub de transmitere a mesajelor.

Reţelele de comunicaţii cuantice (QKD) sunt mai sigure decât formele de comunicaţii electronice utilizate în prezent la scară largă. Reţeaua Beijing-Shanghai va avea peste 2.000 de km şi va fi utilizată de către băncile comerciale din centrele financiare ale celor două oraşe şi de către guvern.

Pe lângă asigurarea unei securităţi sporite a plăţilor şi altor servicii financiare, reţeaua va face comunicaţiile chineze imposibil de accesat de către alte guverne.

„China a realizat lucruri uimitoare în domeniul comunicaţiilor cuantice“, arată Tim Byrnes, fizician. „Este uimitor cât de rapid a progresat China în ceea ce priveşte proiectele de cercetare în acest domeniu care ar fi fost considerate prea costisitoare de dezvoltat în alte părţi“. China a mai înregistrat un succes luna trecută, când satelitul său cuantic, primul din lume, a transmis un mesaj pe Pământ printr-un canal de comunicaţii cuantic.

„În China, comunicaţiile cuantice sunt utilizate de sectorul comercial mult mai mult decât în alte ţări, ceea ce înseamnă că ţara va devansa probabil Europa şi SUA în acest domeniu“, adaugă Byrnes.

Elveţia, Austria şi Japonia au deja mici reţele QKD în principal destinate universităţilor care fac cercetare în domeniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO