Business Internaţional

China şi India schimbă regulile jocului în industria petrolului

China şi India schimbă regulile jocului în industria...

Autor: Alina Mihai

28.03.2016, 13:22 703

India şi China au avut o creştere exponenţială a consumului de petrol în ultimii 25 de ani. Combinat, cele două economii consumă 16% din petrolul produs la nivel mondial, depăşite numai de SUA, care consumă 20%.

Analiştii estimează că până în 2040 cele două economii îşi vor dubla consumul, la 30%. Aceste cifre au făcut pe marii producători să caute acces direct către noua ”mină de aur” a consumului de petrol. Cel mai important, au început să fie stabilite noi rute comerciale, iar rafinăriile indiene încep să se îndepărteze de contractele pe termen lung cu Orientul Mijlociu, favorizând achiziţiile din Africa, potrivit Reuters.

În 2010, Rusia furniza aproape 7% din totalul importurilor chineze, comparativ cu 20% cât furniza Arabia Saudită. În 2015, Rusia a depăşit de 4 ori saudiţii şi a ajuns cel mai mare furnizor de petrol pentru China.
Pe de altă parte, Nigeria a întrecut Arabia Saudită ca cel mai important furnizor al Indiei în 2015. Marile rafinării din India, precum Reliance, au preferat petrolul nigerian, care au profitat de reducerea de preţ şi au cumpărat petrol premium la discount.

Atât China, cât şi India, se folosesc de potenţialul de achiziţie pentru a-şi asigura oferte bune, iar furnizorii sunt dispuşi să se conformeze cerinţelor celor două economii, în contextul crizei care a afectat preţul petrolului şi implicit exporturile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO