Business Internaţional

China şi-ar putea seta o ţintă de creştere de 5% pentru următorii 5 ani în faţa riscurilor globale. Venitul pe cap de locuitor din China s-a situat la 10,410 dolari în 2019, potrivit Băncii Mondiale

China şi-ar putea seta o ţintă de creştere de 5%...

Autor: Catalina Apostoiu

06.11.2020, 00:05 262

Strategii chinezi se apropie de setarea unei ţinte medii anuale de creştere economică de aproximativ 5% pentru următorii cinci ani, la limita inferioară a intervalului analizat anterior în condiţiile în care riscurile globale înnegurează perspectivele, potrivit unor surse citate de Reuters.

Beijingul caută să stabilească o ţintă mai flexibilă de creştere pentru cel de-al 14-lea plan economic pe cinci ani pentru a se proteja în faţa riscurilor externe generate de pandemie şi conflictelor cu SUA, au declarat surse implicate în discuţii interne.

Nicio decizie nu a fost luată încă, în condiţiile în care guvernul lucrează încă la obiectivele de dezvoltare economică şi socială din cadrul planului pe cinci ani, la indicaţiile liderilor de top ai Partidului Comunist.

În cadrul reuniunii de săptămâna trecută, preşedintele chinez Xi Jinping şi alţii au prezentat un proiect pentru planul pe cinci ani şi obiectivele cheie pentru următorii 15 ani. Acestea includ transfromarea Chinei într-o ţară cu venituri ridicate până în 2025 şi un avans către o ţară „moderat dezvoltată“ până în 2035, implicând venituri de peste 20.000 de dolari pe persoană.

Venitul pe cap de locuitor din China s-a situat la 10.410 de dolari în 2019, potrivit Băncii Mondiale.

„Astfel de obiective ar trebui exprimate în cifre. Avem în continuare nevoie de un indicator cheie pentru dezvoltare economică pe perioada de cinci ani a planului. Vom avea o ţintă pentru PIB, iar aceasta ar putea fi de aproximativ 5%“, a declarat o sursă.

Ţintele sunt aşteptate a fi anunţate în momentul aprobării planului pe cini ani la începutul anului 2021.

Economiştii Nomura arată că China ar avea nevoie de o creştere a PIB-ului real de aproximativ 3,9% pe an între 2021 ş 2025 pentru a atinge pragul veniturilor ridicate până în 2025 şi să menţină creşterea anuală medie la cel puţin 4,7% în 2021-35 pentru a-şi dubla dimensiunea economiei până în 2035.

O ţintă mai flexibilă ar putea ajuta la contracararea riscurilor externe generate de pandemie şi conflictul cu SUA, susţin sursele citate.

PIB-ul Chinei este aşteptat să avanseze cu uşor peste 2% în acest an, cel mai slab ritm din 44 de ani. Ţara şi-a redus ţinta anuală de creştere în 2020 pentru prima dată din 2002 din cauza nesiguranţei provocate de pandemie.

În cadrul planului pe cinci ani, China îşi schiţează de asemenea ambiţii de a se transforma într-o putere tehnologică, în condiţiile în care accentul este de-acum pus pe calitatea, şi nu viteza creşterii economice, notează Bloomberg.

Noul plan transformă autosuficienţa în domeniul tehnologiei într-un pilon naţional strategic. De asemenea, oficialii chinezi se angajează să ducă mai departe o strategie de întărire a cererii interne şi deschidere a economiei în următorii cinci ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO