Business Internaţional

China s-ar putea să fi scăpat din nou de sub control pandemia de pestă porcină africană din cauza unor vaccinuri neaprobate. Preţurile porcilor au început deja să crească pe cea mai mare piaţă a lumii

Producătorii chinezi de porci au accelerat deja ritmul sacrificărilor de animale pentru carne în aşteptarea unui nou val al pandemiei de pestă porcină africană. Foto: Hepta

Producătorii chinezi de porci au accelerat deja ritmul sacrificărilor de animale pentru carne în aşteptarea unui nou val al pandemiei de pestă porcină africană. Foto: Hepta

Autor: Bogdan Cojocaru

18.03.2021, 00:07 402

Ar putea vaccinurile neapro­ba­te să contribuie la răspân­direa unei pandemii în loc să o oprească? Specialiştii cred că da, în cazul noului puseu al pan­demiei de pestă porcină africană din China, cel mai mare producător şi consu­ma­tor de car­ne de porc din lume. Problemele cau­zate în anii trecuţi de pestă pe această piaţă au perturbat pie­ţele de carne şi nutreţuri din întreaga lume. Preţurile au început deja să crească în China.

Mai multe cazuri de infectare cu noi variante ale virusului care provoacă pesta porcină africană la animale au fost raportate în două provincii care sunt importanţi producători de porci. Oamenii de ştiinţă spun că noile tulpini, despre care traderii aşteaptă cu îngrijorare informaţii, sunt mai puţin mortale decât patogenul dominant, însă se răspândesc mai rapid, iar boala este mai greu de depistat, scrie Financial Times. În ianuarie, un oficial chinez de la producătorul de carne New Hope Liuhe a spus că o tulpină găsită la peste 1.000 de porci este „categoric făcută de om“, notează Reuters.

Wayne Johnson, consultant veterinar la Enable AgTech Consulting din Beijing, spu­ne că utilizarea la scară largă de către fermieri a unor vaccinuri neaprobate este una dintre cau­zele mutaţiilor care au dus la apari­ţia noi­lor variante. „Mutaţiile se produc oricum, dar există multă frustrare din cauza lipsei de informaţii“, a precizat el. Până în prezent nu s-a găsit vreun tratament pentru pesta porcină, deşi în China au fost efectuate în ultimul an teste clinice pentru un vaccin. Boala nu se transmite la om, dar este ucigă­toa­re pentru porci.

Pesta a început să se răspândească cu vi­teză în Asia în 2018, iar de atunci peste 6,7 mi­lioane de porci fie au murit din cauza ei, fie au fost sacrificaţi, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Animalelor. Distruge­rile provo­cate până acum populaţiei de porci din Asia re­prezintă 82% din pierderile globale. Puseul din 2019 a redus populaţia de porci din China cu aproape 50%.

În cazuri de pandemie, spun specialiştii, este adesea grăbit ritmul sacrificărilor de animale în condiţiile în care producătorii caută să-şi vândă marfa înainte de interdicţii, arată porkbusiness.com. De aceea, noul val de pestă din China poate afecta importurile. Beijingul a prezis o revenire graduală a ofertei anul acesta, după minimul ultimilor 20 de ani atins în 2020, însă noile tulpini pun în pericol prognozele. Johnson, de la Enable AgTech, crede că populaţia de porci a Chinei are nevoie de încă cel puţin doi ani de-acum înco­lo pentru a reveni la nivelurile din 2018. „Sunt semne că pesta se transformă dintr-o boală mortală într-una cronică“, a spus el. Analiştii de la Rabobank au calculat că începând din decembrie pesta ucide tot mai mulţi porci în China în fiecare lună, producţia de carne scăzând cu 3-5% în ritm lunar.

Guvernul chinez, pe lângă o campanie de limitare a răspândirii noului val al pandemiei, a cerut o ofensivă în forţă contra vaccinurilor false, făcând clar că niciun vaccin nu a fost apro­bat pentru utilizare în China sau în alte state. 

Preţurile purceilor, până acum un indicator bun al preţurilor viitoare ale cărnii de când pesta a lovit China, cresc. Majorarea este de 15% din decembrie până în prezent. Preţurile cărnii de porc sunt cu 8% mai mici, însă reducerea poate fi atribuită creşterii temporare a ofertei datorită ritmului mai ridicat al sacrificărilor în abatoare. Fermierii vor pur şi simplu să arunce cât mai multă marfă pe piaţă înainte ca pesta să le lovească fermele.

În Germania, unul dintre cei mai mari producători de carne de porc din Europa, pesta porcină africană continuă să creeze ten­siuni pe piaţă, deşi autorităţile au făcut pro­grese în ceea ce priveşte limitarea răspândirii bolii. Ce se întâmplă acolo influenţează piaţa mai largă a UE.

După ce un focar de pestă a fost confir­mat în septembrie 2020, zece ţări au impus interdicţii de import pentru carnea de porc ger­mană, inclusiv China, Japonia şi Vietnam, lăsând aproximativ 70.000 de tone suplimen­ta­re de carne de porc pe piaţa UE în fiecare lună.

Deşi câteva ţări au relaxat recent inter­dicţiile de import, restricţionarea importurilor de către China este probabil să rămână în vigoare cel puţin în prima jumătate a acestui an. Descoperirea focarului a avut deja un impact semnificativ asupra importurilor de purcei şi porci vii în Germania, iar importurile de animale vii vor continua probabil să fie slabe anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO