Business Internaţional

China, ”rezervorul” ţărilor bogate pe timp de pandemie: Guvernul de la Beijing a stabilit un nou record, iar surplusul comercial a ajuns la 75 de miliarde de dolari, mai mult decât PIB-ul Bulgariei

China, ”rezervorul” ţărilor bogate pe timp de...

Autor: Eduard Ivanovici

07.12.2020, 17:08 131

Surplusul comercial al Chinei a ajuns la 75,4 miliarde de dolari în noiembrie pe măsură ce exporturile au crescut cu 21,1% faţă de 2019, fiind alimentate de nivelul tot mai mare al cererii din Statele Unite, anunţă Associated Press. Prin comparaţie, produsul intern brut (PIB) al Bulgariei a fost de aproximativ 61 de miliarde de euro în 2019, potrivit Eurostat.

Exporturile către SUA au înregistrat un plus de 47% în ciuda războiului comercial cu Washingtonul. Valoarea tuturor exporturilor a depăşit 268 de miliarde de dolari, în creştere cu 11,4% faţă de octombrie , iar importurile au crescut cu 4,7% la 192,6 miliarde.

Economia chineză a câştigat teren în mod constant după ce Partidul Comunist a declarat în primăvară că pandemia de coronavirus a fost adusă sub control. Între timp, economiile celorlalte state din G20 – din care fac parte 20 dintre cele mai puternice ţări industrializate şi în curs de dezvoltare – vor termina anul pe minus.

Surplusul comercial din primele 11 luni este de 460 de miliarde de dolari, cu 21,4% mai mult decât anul trecut. PIB-ul chinez a suferit o contracţie de 6,8% în primele trei luni ale anului, însă a crescut cu 3,2% şi 4,9% în T2 şi, respectiv, perioada iulie-septembrie.

Constructorii auto şi alţi producători majori s-au reîntors deja la ritmul de dinainte de coronavirus, fapt ce a alimentat cererea de minereu de fier, cupru şi alte materiale prime.

Tot în noiembrie, exporturile către cele 27 naţiuni din Uniunea Europeană au crescut cu 8,6% faţă de 2019 la 37,5 miliarde de dolari, în timp ce importurile de produse europene au raportat o creştere de 4,5% şi au ajuns la 26,2 miliarde de dolari.

Conform datelor Comisiei Europene, zona euro – din care fac parte 19 state UE – va ajunge la finalul anului la un deficit fiscal de 976 de miliarde de euro, echivalentul a 8,9% din PIB-ul regiunii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO