Business Internaţional

China pierde din avânt: Producţia industrială şi vânzările din retail au crescut sub aşteptări în luna iulie

China pierde din avânt: Producţia industrială şi...

Autor: Alex Ciutacu

16.08.2021, 12:55 3029

Revenirea economică a Chinei îşi pierde din avânt, în contextul în care producţia industrială şi vânzările din retail au înregistrat creşteri sub aşteptări şi au ratat ţintele pentru luna iulie, pe măsură ce activitatea economică a fost perturbată de inundaţii şi de noi focare de Covid-19, potrivit Reuters.

Producţia industrială din a doua cea mai mare economie lumii a înregistrat o creştere de 6,4% în iulie, de la an la an, conform datelor de la Statistică. Analiştii anticipau o creştere de 7,8% în iulie după creşterea de 8,3% din luna iunie.

Vânzările din retail au crescut cu 8,5% în iulie faţă de anul trecut, mult sub estimarea de plus 11,5% sau sub creşterea de 12,1% din iunie.

Economia Chinei a revenit la nivelul dinainte de pandemie, însă creşterea îşi pierde din avânt în contextul în care businessurile se confruntă cu costuri mai mare de operare şi cu probleme pe lanţurile de furnizare.

Mai mult, noul val de infectări cu Covid-19 din luna iulie a dus la noi restricţii şi a perturbat producţia industrială – afectată deja de fenomenele meteo extreme din această vară.

O serie de date publicate anterior în luna august au arătat că şi creşterea la nivelul exporturilor a încetinit neaşteptat în luna iulie, deşi exporturile au fost unul dintre principalele elemente care au condus revenirea impresionantă a Chinei după şocul provocat de începutul pandemiei.

China a înăsprit restricţiile sociale pentru a lupta cu focarele de Covid-19 apărute în mai multe oraşe din ţară, ceea ce a lovit în sectorul serviciilor, în special în transport şi industria ospitalităţii.

Totodată, ţara s-a confruntat cu fenomene metro extreme în mai multe provincii, iar furtunile din provincia Henan de luna trecută a dus la inundaţii grave şi a lăsat în urma lui peste 300 de decese.

La nivelul economiei, preţurile în creştere pe segmentul bunurilor pun presiune mai ales pe firmele mici şi mijlocii.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO