Business Internaţional

China, o economie fierbinte intr-o lume gripata

22.10.2003, 00:00 33

Dezechilibrele economice, recesiune, tensiuni, lipsa de persepective. Acestea sunt o serie de atribute ce caracterizeaza in prezent economia mondiala, care s-a dovedit incapabila sa se ridice din fundatura in care se afla de cativa ani buni. Acest peisaj sumbru, caracteristic in special celor mai dezvoltate natiuni ale lumii, nu include si China, care continua sa ofere una din cele mai de succes lectii de conduita economica.
Ritmul care a avansat economia chineza in ultimile 12 luni a atins la impresionanta valoare de 9%, generand speculatii ca la o asemenea viteza China s-ar putea impiedica. "Creste prea repede", a declarat un om de afaceri din Hong Kong, exprimandu-si temerile ca economia Chinei se afla intr-un proces de supraincalzire.
Acest date - elaborate de Institutul Chinez de Statistica - au depasit cele mai generoase estimari ale specialistilor. Mai mult, performantele celei mai populate tari de pe glob au fost net superioare restului lumii, unde cresterile au variat intre 0% si 3%.
Rezultatele prezentate vor duce probabil la cresterea presiunilor din partea Statelor Unite, care a solicitat Chinei sa lase yuanul sa se aprecieze fata de dolar, intr-un efort de a creste competitivitatea SUA si de a-i accelera cresterea.



Cresteri ametitoare
Produsul Intern Brut al Chinei a crescut cu 9,1% in ultimile 12 luni, fata de un avans de 6,1% al anului ce a avut scadenta in iunie. Cresterea din primele noua luni a fost de 8,5%. Yiping Huang, economist la Citigroup, a afirmat ca se asteapta la o accelerare a cresterii in ultimul trimestru.          
"Excluzand masurile de racire a economiei, cred ca la sfarsitul anului am putea avea o crestere de 9,5%," a adaugat Huang.
Productia industriala a Chinei a crescut cu 16,3% in comparatie cu anul trecut. Aceasta evolutie a fost sustinuta de industrii precum cea a automobilelor, utilajelor, calculatoarelor si a metalelor. Masa monetara in sens larg a urcat cu aproape 20,7% in primele noua luni, stimulata de creditarea excesiva intalnita la nivelul tuturor sectoarelor ale economiei. Consumul de electricitate a inregistrat de asemenea un avans de 14,9%, fata de o medie de 7,9% din prima parte a deceniului trecut  Potrivit oficialilor, Produsul Intern Brut a atins in primele trei trimestre o valoare de 956,6 miliarde de dolari.



Pericol de explozie?
Potrivit oficialilor chinezi, economia - hranita in ultima perioada cu investitii masive -nu este in pericol de a se supraincalzi atat timp cat inflatia este tinuta sub control iar cererea de consum este inca moderata. Exista insa puternice semne de intrebare ridicate de cresterea puternica a creditului, inrautatirea situatiei pe piata fortei de munca, criza de energie si cresterea stocurilor de bunuri.
Autoritatile chineze au luat recent o serie de masuri pentru a mai tempera cresterea in anumite sectoare, impunand restrictii la acordarea de credite, precum si la cumpararea si construirea de bunuri sau imobile de lux.
"Guvernul este ingrijorat de infuzia masiva de investitii din anumite industrii," a afirmat Huang. 
Andy Xie, economistul sef al bancii de investitie Morgan Stanley din Hong Kong, a declarat ca desi ritmul cu care avanseaza China e cel mai rapid din ultimii 10 ani,  o incetinire e inevitabila. Potrivit acestuia, dinamica economiei de anul viitor va redeveni una "normala", pe masura ce exporturile si investitiile straine isi vor injumatati ratele de crestere.
Xie a adaugat ca exporturile Chinei, care au cunoscut in ultimii ani ritmuri de crestere de pana la 30%, si-ar putea injumatati avansul in 2004 ca urmare a decelerarii procesului investitional.



SUA este performerul deficitelor
Departamentul Trezoreriei din Statele Unite a anuntat ieri ca deficitul bugetar a ajuns in ultimile 12 luni la 374,2 miliarde dolari. Cifrele sunt duble fata cele inregistrate anul trecut, depasind de asemenea recordul anterior de 290 mld. $ consemnat in 1992.
Guvernul american a explicat ca acest dezechilibru e provocat de ritmul lent de avansare al majoritatii economiilor lumii dar si de costul piperat al operatiunilor din Irak. Estimarile oficiale vizeaza o inrautatire a situatiei bugetare in anul viitor, in care se asteapta ca limita de 500 de miliarde $ sa fie depasita. "Pe masura ce economia creste, vor creste si incasarile bugetare, iar deficitul va fi tinut sub control", a decarat John Snow, secretarul Trezoreriei americane. Cu numai cateva zile in urma, Snow a provocat haos pe pietele financiare din SUA, prevestind o crestere a ratelor dobanzii. Snow a prezis de asememea o un ritm anual de crestere de 4% pentru 2004 si o reducere a numarului de someri de aproape 200.000 pe luna.



Va lasam in pace... un an
Franta, a doua economia a Europei a primit un ragaz de un an pentru a-si pune in ordine finantele publice, dupa ce in 2003 a incalcat regulile europene referitoare la deficitul bugetar. Pedro Solbes, comisarul pe probleme monetare al UE, a recunoscut incapacitatea Frantei de a-si rezolva problemele anul acesta, insa a cerut urgentarea procesului de reforma pentru a trece sub limita de 3% pana in 2005. Germania s-a aflat recent sub ochiul critic al UE tot din acelasi motiv, insa a primit un tratament mai putin sever, datorita angajamentelor si masurilor luate in acest sens. Economia Frantei s-a contractat in cel de-al doilea trimestru, iar evolutia pentru intreg anul va surprinde un modest avans de 0,2%. Deficitul Frantei se ridica in prezent la 3,6% din PIB, sau 58 mld. euro.



Si Marea Britanie se joaca cu deficitele
Conform ultimilor date, deficitul public din Marea Britanie a ajuns la 22,2 miliarde lire sterline, de trei ori mai mult decat anul trecut. Analistii considera ca valoarea deficitului pentru anul curent, estimata de guvern la 32,4 mld. lire sterline, va fi cu siguranta depasita. O viziune mai realista consemneaza un deficit de 3% din PIB, respectiv de 35 mld. lire sterline. Potrivit analistilor, in situatia in care statul ramane fara fonduri, s-ar putea recurge la cresterea taxelor.
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO