Business Internaţional

China nu mai este foarte deschisa catre investitorii straini

08.09.2006, 15:41 18

In ultimele luni, guvernul chinez a creat noi obstacole in calea investitiilor straine, impunand o supraveghere sporita a fuziunilor ce au in spate capital venit de la investitori straini si propunand restrictii in numeroase sectoare, de la cel bancar la retail si productie.
Masurile nu sunt generate de un val de opozitie populara fata de straini, dupa cum s-a intamplat de exemplu in timpul demonstratiilor antiamericane de dupa bombardarea ambasadei chineze din Belgrad in 1999. Schimbarile recente reflecta mai degraba o schimbare de atitudine in sanul elitei din aceasta tara, schimbare survenita in acest an, mai multi oficiali si academicieni punand sub semnul intrebarii beneficiile acceptarii investitorilor straini, scrie The Wall Street Journal Europe.
In timp ce sustin ca China nu isi inchide portile economiei, liderii tarii devin din ce in ce mai preocupati de problemele mai presante de pe plan intern, cum ar fi saracia din mediul rural. Multe din politicile actuale au in centru obiectivul promovarii industriei si tehnologiilor locale, mai degraba decat vreun interes in a "penaliza" investitorii straini. Din acest motiv, restrictiile ar putea fi valabile un timp mult mai indelungat, o perspectiva ingrijoratoare pentru companiile straine.
O parte din companiile locale, din ce in ce mai experimentate, care au fost oprite in eforturile de a se extinde peste hotare, profita de acest moment grabindu-se sa adopte unele strategii care, spera ele, le vor "intari" in fata competitiei externe.
In cazul productiei auto, de exemplu, un segment indelung dominat de companiile straine care operau prin intermediul unor joint venture-uri, guvernul a anuntat in luna martie ca nu va mai aproba nicio extindere a capacitati de productie daca firmele nu vor respecta unele conditii, inca nespecificate, care sa duca la crearea de marci locale si sa sprijine dezvoltarea produselor locale.
Aceasta politica este asteptata sa impulsioneze companii ca Shanghai Automotive Industry, care a format companii mixte cu GM si Volkswagen, dar care spune acum ca doreste sa produca automobile sub propria marca si sa lupte cu marile marci pentru o parte din piata.
O propunere de lege ce restrictioneaza expansiunea lanturilor de magazine este in mare parte rezultatul intenselor activitati de lobby ale retailerilor chinezi, conform unor surse familiare cu situatia. In cazul aprobarii, legea ar putea dezavantaja companii straine ca Wal-Mart si Carrefour. Reglementarile emise in luna iulie ar putea ingreuna operarea de afaceri pe Internet de catre companiile straine, in timp ce autoritatile de reglementare a sectorului bancar discutau in aceasta luna propuneri de legi in urma carora bancile straine s-ar confrunta cu costuri mai mari legate de extinderea retelei de retail.
China permite companiilor straine sa concureze pe piata sa intr-o masura care n-a fost egalata pana acum decat de putine tari aflate in curs de dezvoltare. Insa, desi volumul investitiilor straine pe care China continua sa le atraga este urias, de ordinul a 60 miliarde de dolari pe an, acesta nu va mai creste probabil in lipsa unei noi serii de oportunitati.
Tendinta recenta a guvernului chinez de a se orienta catre interior ridica semne de intrebare privitoare la deschiderea Chinei intr-un moment crucial. Exista temeri crescande ca ritmul reformelor legate de deschiderea pietei ar putea incetini considerabil sau s-ar putea opri, in special dupa ce China isi va indeplini majoritatea obligatiilor fata de Organizatia Mondiala a Comertului la sfarsitul acestui an.
Frank Lavin, subsecretar american pe probleme comerciale, a declarat recent ca este posibil ca liderii chinezi sa-si fi pierdut apetitul pentru schimbari de care beneficiaza companiile straine.
Acest sentiment risca de asemenea sa genereze obstacole in calea firmelor straine interesate sa achizitioneze firme chineze. In august, China Cement Association a cerut guvernului sa revizuiasca orice achizitie a unei firme locale de catre un investitor strain daca tranzactia depaseste 100 milioane de dolari.
Desi astfel de campanii nu au avut niciun rezultat concret deocamdata, exista cazuri de grupuri industriale locale care se implica in mod mai direct in realizarea politicilor. Un exemplu elocvent este faptul ca Federatia chineza a Industriei Utilajelor a colaborat cu oficialii la redactarea unor politici care favorizeaza producatorii interni. Una dintre acestea stipuleaza o supraveghere stricta a oricaror achizitii initiate de companii straine in cadrul industriei. Noua politica pune sub semnul intrebarii achizitionarea Xugong, producator de echipamente pentru constructii, de catre Carlyle Group.
"Exista cu siguranta un sentiment ca oportunitatile de investitii devin din ce in ce mai putine, ca vor aparea noi obstacole", arata Elizabeth Knup, managing director in cadrul Kamsky Associates, o firma de consultanta din Beijing ce ajuta companiile straine sa investeasca in China.
Aceste eforturi de reglementare nu sunt extrem de bine coordonate, fapt ce sugereaza ca guvernul reactioneaza la situatii individuale si nu urmeaza o agenda mai vasta prin care ar incerca sa restrictioneze activitatea firmelor straine. In plus, recent au aparut semne ce indica faptul ca guvernul incearca sa tina sub control orice discurs antiglobalizare, promovandu-i prin intermediul media pe cei care sunt pentru un grad sporit de deschidere economica.
"Companiile straine nu au motive sa se ingrijoreze", spune Wang Zhile, director in cadrul Centrului de Cercetare in sectorul Corporatiilor Transnationale, un organism care consiliaza guvernul central. Wang spune ca cei care solicita restrictionarea investitiilor straine nu fac parte din curentul central de opinie din cadrul guvernului.
Totusi, ritmul schimbarilor de reglementare si criticile mai aspre formulate la adresa companiilor straine coincid cu o schimbare mai ampla de prioritati in interiorul Chinei.
Din momentul in care a preluat puterea in 2003, administratia presedintelui Hu Jintao si a premierului Wen Jiabao a declarat ca doreste ca avansul economic al Chinei sa fie mai sustenabil, cu un focus sporit pe piata interna si cu o atentie sporita asupra utilizarii resurselor, in contrast cu accentul pus de administratia anterioara pe o crestere rapida, bazata pe exporturi.
Planul pe cinci ani facut public recent de catre guvernul chinez stipuleaza eforturi concertate pentru ca firmele chineze sa dispuna de toate atributele unor firme de secolul 21, de la patente la nume de marca recunoscute.
Ca parte a planului, guvernul chinez isi creeaza noi instrumente de discriminare in ceea ce priveste investitiile straine. La sfarsitul lunii iulie, autoritatea de reglementare a pietei bursiere a Chinei a publicat un nou cod privitor la preluari. Astfel, achizitiile in care sunt implicate companii tranzactionate public "nu trebuie sa ameninte securitatea nationala sau interesele publice".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO