Business Internaţional

China iese la atac cu tot arsenalul: Banca centrală e îngrijorată că anumite monede digitale ameninţă stabilitatea globală, în timp ce Beijingul are deja 10 milioane de participanţi în experimentul yuanului digital

China iese la atac cu tot arsenalul: Banca centrală e...

Autor: Alex Ciutacu

10.07.2021, 14:07 22350

Banca centrală a Chinei este îngrijorată cu privire la riscurile pe care le aduc anumite monede digitale asupra sistemului financiar global, referindu-se cu precădere la aşa-numitele „stablecoins”, potrivit CNBC.

Stablecoins reprezintă un tip de monede digitale a căror valoare este legată în mod direct de valoarea unui alt activ, aşa cum este cazul cu Tether (USD-T), care este legat de valoarea dolarului american.

O astfel de monedă digitală serveşte de cele mai multe ori ca monedă de schimb sau ca plasament atunci când un utilizator vrea să evite volatilitatea specifică pieţei. Trebuie menţionat că atunci când se discută despre o monedă digitală lansată de o bancă centrală, precum un leu digital, discuţia se referă la un potenţial stablecoin, de cele mai multe ori.

„Unele stablecoins lansate de actori privaţi, în special cele cu acoperire globală, ar putea genera riscuri şi ameninţări la adresa sistemului monetar internaţional, precum şi la adresa celui de plăţi. (...) Suntem încă îngrijoraţi cu privire la această problemă şi am luat câteva măsuri”, a declarat Fan Yifei, viceguvernator al băncii centrale din China.

Săptămâna aceasta, o divizie a băncii centrale alături de autorităţile oraşului Beijing au forţat o companie chineză să se închidă, acuzând-o că a furnizat servicii software pentru tranzacţii cu criptomonede.

Mutarea a venit după ce China a anunţat la finalul lunii mai că lansa acţiuni împotriva minării şi tranzacţionării de bitcoin, într-o declaraţie puternică ce i-a forţat pe mineri să analizeze relocarea operaţiunilor înspre SUA sau alte ţări. Minarea reprezintă procesul computerizat prin care tranzacţiile cu bitcoin sunt incluse în aşa-numitul blockchain. Pe scurt, dacă privim blockchain-ul ca pe un registru, minerii sunt contabilii responsabili de acel registru.

Lansat în 2009 ca prima aplicaţie pe blockchain, bitcoin a prins din ce în ce mai mult avânt în ultimii ani, iar ultimul val de creştere a dus moneda digitală până la o valoare de peste 60.000 de dolari. Astăzi, preţul unui bitcoin se apropie de 32.500 de dolari.

„Aceste monede au devenit instrumente speculative”, a subliniat Fan, care a adăugat că monedele digitale au devenit potenţiale ameninţări la adresa „securităţii financiare şi a stabilităţii sociale”.

În mod paradoxal, banca centrală a Chinei a început să aibă o problemă cu aceste stablecoins exact în momentul în care instituţia testează o astfel de „monedă stabilă”. Mai exact, peste 10 milioane de chinezi participă la un pilot pentru un yuan digital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO