Business Internaţional

China e cu un pas înaintea SUA în retragerea stimulentelor economice de urgenţă, în timp ce Europa se bazează în continuare pe susţinere

Isabel Schnabel, membră a boardului executiv al Băncii Centrale Europene, promite că ea şi colegii săi vor face tot posibilul pentru a susţine redresarea economiei.

Isabel Schnabel, membră a boardului executiv al Băncii Centrale Europene, promite că ea şi colegii săi vor face tot posibilul pentru a susţine redresarea economiei.

Autor: Catalina Apostoiu

27.06.2021, 22:08 334

Banca centrală chineză este cu un pas înaintea Fed, banca centrală americană, în ceea ce priveşte restrângerea stimulentelor de urgenţă lansate în pandemie. Oficialii chinezi au început deja să restrângă creşterea creditării pentru a atenua riscurile legate de datorii, în timp ce Fed  dezbate acum când va putea începe reducerea programului de achiziţii şi da startul majorărilor de dobânzi. În Europa, şefa Băncii Centrale Europene Christine Lagarde susţine că astfel de dezbateri sunt premature şi face apel la guverne să nu-şi retragă susţinerea fiscală, apel repetat şi de alţi oficiali ai băncii.

Banca centrală a Chinei a luat-o înaintea Fed în restrângerea stimulentelor de urgenţă, scrie Bloomberg. Banca a luat deja măsuri de restrângere a creşterii creditării pentru a diminua riscurile legate de datorii, deşi ritmul acestor măsuri este unul gradual pentru a se evita încetinirea redresării încă incerte a economiei. Inflaţia preţurilor de consum rămâne de asemenea modestă în pofida creşterii puternice înregistrate recent de preţurile fabricilor.

În Statele Unite, situaţia este una diferită, stimulentele fiscale record împingând în sus proiecţiile de creştere economică, iar preţurile avansând peste aşteptări. Fedul dezbate acum când va putea începe restrângerea programului de achiziţii de obligaţiuni şi majorările de dobânzi.

Spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în ciclul anterior de înăsprire a politicii monetare din SUA, când dobânzile din China s-au mişcat şi ele în sus în parte pentru a tempera temerile legate de ieşirile de capital, de această dată China înregistrează un val de intrări de capital. Iar chiar dacă yuanul s-ar putea deprecia odată cu înăsprirea politicii americane, impactul va fi probabil unul modest.

„China îşi urmează propria cale de politică din cauza unei situaţii foarte diferite privind creşterea şi inflaţia de-acolo versus cea din SUA“, arată Dariusz Kowalczyk din cadrul Credit Agricole. „Schim­barea de politică a SUA pune pre­siune crescândă la nivelul volatilităţii pieţelor valutare, iar banca centrală ar saluta un impact şi la nivelul cursului de schimb dolar/yuan“.

Beijing-ul a semnalat în mod repetat că creşterile yuanului în raport cu dolarul sunt prea rapide.

Banca centrală chineză a început să semnaleze o modificare a poziţiei privind stimulentele către sfârşitul anului trecut, când restul lumii se lupta încă să se redreseze de pe urma recesiunilor profunde generate de pandemia de coronavirus. Oficialii şi-au exprimat în mod repetat temerile privind creşterea datoriilor şi bulelor de active.

Când vine vorba despre dobânzile pe termen scurt, banca centrală chineză semnalează de asemenea o disponibilitate de a furniza suficientă lichiditate pentru a evita o creştere a costurilor de finanţare.

În Europa, Isabel Schnabel, membră a boardului executiv al Băncii Centrale Europene, a promis că ea şi colegii săi vor face tot posibilul pentru a susţine redresarea economiei şi a avertizat guvernele să nu submineze aceste eforturi prin înăsprirea prematură a politicii fiscale.

„Cel mai rău lucru care se poate întâmpla este ca susţinerea să fie retrasă prematur. Vă pot asigura că pe partea de politică monetară, vom face tot posibilul pentru a evita acest lucru“, a declarat Schnabel.

În cadrul boardului BCE au început însă să apară recent tensiuni privitoare la cum şi când vor începe discuţiile privind încheierea programului de urgenţă de achiziţie de obligaţiuni.

La scurt timp după ce preşedinta BCE Christine Lagarde declarase în cadrul unui interviu că este „mult prea devreme“ pentru lansarea de dezbateri privind momentul retragerii stimulentelor, guvernatorul băncii centrale austriece Robert Holzmann a declarat că programul se va încheia în martie dacă nu va exista un nou val sever de infectări cu coronavirus.

Banca centrală intră într-o fază dificilă a crizei, cu economia începând ceea ce pare a fi o recuperare solidă odată cu scăderea infectărilor, dar cu companiile şi gospodăriile încă dependente de susţinere.

BCE s-a angajat să menţină condiţiile de finanţare favorabile atâta timp cât acest lucru va fi necesar, iar majoritatea strategilor au evitat să vorbească despre un exit de teamă să nu împingă dobânzile de pe pieţe în sus.

Poate că ar trebui să fim îngrijoraţi mai mult în legătură cu politica fiscală, a afirmat Isabel Schnabel, adăugând că în unele ţări „există deja o dezbatere privitoare la consolidarea finanţelor publice care vine probabil puţin prea devreme“.

Premierul italian Mario Draghi, fost preşedinte BCE, a insistat recent că regulile fiscale din zona euro nu pot reveni la forma de dinaintea pandemiei, în timp ce Armin Laschet, care conduce în curs pentru preluarea poziţiei de cancelar al Germaniei, a declarat că politicile privind stabilitatea trebuie reinstituite odată ce impactul pandemiei asupra economiei mondiale se va evapora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO