Business Internaţional

China ar putea accelera ritmul investitiilor dupa cutremurul din Sichuan

26.05.2008, 00:39 17

Nu a trecut nici o luna de la tragedia din China, care a provocat moartea a zeci de mii de oameni si ranirea a altor cateva sute de mii, iar oficialii chinezi deja pun la punct planurile de investitii in regiune, scrie International Herald Tribune.
Volumul investitiilor va fi imens, daca e sa tinem cont de dimensiunea si ritmul investitiilor din China din ultimii ani. Insa in final, impactul investitiilor asupra economiei chineze va fi unul de mica anvergura, iar la nivel global aproape imperceptibil.
In lunile urmatoare China va trebui sa gaseasca resursele necesare pentru a putea construi locuinte pentru cei peste 5 milioane de sinistrati, numarul acestora apropiindu-se de cel al populatiei statului Singapore. Tot acum sunt puse la punct si planurile de dezvoltare si reabilitare a oraselor afectate de cutremur.
"Initial, ne asteptam ca ritmul investitiilor sa creasca incepand de anul urmator, insa dupa cutremur, credem ca investitiile vor aparea mai devreme", a declarat Glenn Maguire, directorul economic al Societe Generale din Hong Kong.
"Echilibrarea pe care am vazut-o in ultima vreme intre investitii si cresterea consumului intern s-ar putea iar sa se incline in directia investitiilor", a adaugat Maguire.
Ingrijorata de cresterea accelerata a cheltuielilor de capital, a productiei industriale excesive si de accentuarea poluarii la nivel national, China a incercat sa tempereze ritmul de crestere al investitiilor, prin diferite metode, printre care si reducerea accesarii finantarilor bancare.
In acest sens, guvernul chinez a inregistrat cateva succese, reducand rata de crestere a investitiilor fixe la 26%, dupa ce, in urma cu patru ani, aceste investitii inregistrau o rata de crestere de aproape 50%. Cu toate acestea, in 2007, investitiile au reprezentat aproximativ 42,1% din produsul intern brut al Chinei.
Valoarea cheltuielilor pentru reabilitarea oraselor afectate de cutremur ar putea depasi cu mult valoarea daunelor provocate de acesta, sunt de parere specialistii.
"Efectele cutremurului vor avea un impact major asurpra rezultatelor economice din acest an, productia industriala fiind mult diminuata", a apreciat Xing Ziqiang, economist al firmei de consultanta International Capital din Beijing.
Pierderile inregistrate in urma dezastrului din provincia Sichuan se ridica la aproximativ 67 de miliarde de yuani (9,6 miliarde de dolari), echivalentul a 0,27% din PIB-ul Chinei pe 2007, se arata in ultimele statistici ale guvernului de la Beijing.
Cu toate acestea, cele mai mari pierderi inregistrate vreodata in urma unei asemenea catastrofe naturale, raman cele din Japonia, in urma cutremurului din regiunea Kobe, pagubele inregistrate reprezentand la acea vreme aproximativ 2,5% din PIB-ul japonez.
Comparatia celor doua dezastre este insa nepotrivita in conceptia economistilor Goldman Sachs.
"Cu toate ca ambele cutremure au provocat pierderi extrem de mari, cutremurul din China a avut loc intr-o regiune muntoasa, izolata din China, in timp ce cutremurul din Japonia a avut loc in regiunea Kobe, recunoscuta pentru dezvoltarile manufacturiere din regiune", au apreciat economistii Goldman Sachs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO