Business Internaţional

China ajută zona euro. Dar sunteţi pregătiţi să vedeţi condiţiile?

China ajută zona euro. Dar sunteţi pregătiţi să vedeţi condiţiile?

Foto: AFP

Autor: Adrian Voicu

28.10.2011, 11:30 6452

Sunt mari şanse ca China să ajute zona euro să treacă de criza datoriilor suverane, dar totul va depinde de condiţiile-cheie pe care liderii europeni ar trebui să le îndeplinească, au declarat pentru Financial Times două persoane apropiate discuţiilor.

Conform surselor, orice susţinere din partea Chinei va depinde de contribuţiile venite şi din partea celorlalte ţări, Beijingul cerând garanţii puternică asupra siguranţei investiţiilor.

"Este interesul intrinsec şi pe termen lung al Chinei să ajute Europa pentru că sunt cel cel mai importanţi parteneri comerciali ai noştri, dar problema principală a guvernului chinez este cum să explice această decizie poporului", a declarat Li Daokui, membru academic al comitetului de politică monetară al băncii naţionale a Chinei.

O altă condiţie ar fi ca liderii europeni să se abţină de la a critica politica monetară a Chinei, o sursă frecventă de tensiuni între cei doi parteneri.

Conform unei persoane care cunoaşte felul de a gândi al conducerii Chinei, cu rezerve de 3.200 de miliarde de dolari în monedă străină, din care un sfert este considerat a fi în moneda euro, China ar fi dispusă să participe cu 50-100 de miliarde de dolari la Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF) sau un nou fond investiţional ce ar putea fi construit în colaborare cu FMI.

"Dacă condiţiile sunt respectate atunci nu este de conceput ca ajutorul să fie de peste 100 miliarde de dolari", a menţionat sursa citată.

Preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy consideră cu o contribuţie a Chinei pentru salvarea zonei euro este binevenită. "Independenţa noastră nu va fi pusă sub semnul întrebării de asta. De ce să nu acceptăm faptul că China are încredere în zona euro şi că îşi plasează o parte din surplusuri în fondurile sau băncile noastre. Aţi prefera să le plaseze în SUA?", declara preşedintele într-un interviu televizat.

O altă condiţie pe care China ar putea-o impune este ca contribuţia ţării, cel puţin parţial, să fie denominată în renminbi (moneda naţională a Chinei), ceea ce ar proteja investiţia faţă de fluctuaţiile cursului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO