Business Internaţional

China a depasit Marea Britanie in topul celor mai puternice economii

26.01.2006, 20:37 12

Economia Chinei a inregistrat in 2005 o crestere de 9,9 procente, dar credibilitatea acestei cifre este relativa.

Economia Chinei a crescut in 2005 cu 9,9 procente, conform unor date facute publice miercuri. Aceasta crestere face ca economia chineza sa urce pana pe locul patru in topul celor mai puternice economii mondiale, informeaza varianta on- line a revistei BusinessWeek.

Majoritatea analistilor au declarat ca aceste cifre le depasesc si pe cele prevazute de cei mai optimisti dintre acestia, dar datele economice transmise de China nu sunt foarte credibile, datorita cenzurii impuse de guvernul comunist al Chinei asupra presei. Este bine cunoscut faptul ca in China presa este aproape in totalitate controlata de guvern, din aceasta cauza unii analisti se indoiesc de faptul ca o crestere cu 30% a exporturilor si o majorare a cheltuielilor populatiei au dus la o crestere reala de 9,9%. Spre exemplu, din cauza regimului politic care distorsiona datele, nici statisticile referitoare la situatia economica din Romania dinainte de 1989 nu sunt publice la ora actuala.

Datorata in mare parte exporturilor si investitiilor straine, cresterea pe ultimul trimestru a fost tot de 9,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In 2005, Produsul Intern Brut al Chinei a totalizat 18.200 de miliarde de yuani (2250 miliarde de dolari) datorita exportului care a condus la cresterea excedentului comercial al tarii. In aceste conditii, expertii sunt de parere ca tara asiatica a depasit Marea Britanie si Franta, devenind a patra economie pe plan mondial, dupa Statele Unite, Japonia si Germania. Recent economia Chinei a depasit-o si pe cea a Italiei.

"Unii oameni pot spune ca 9,9 este un numar care nu sperie atat de mult ca 10%. Daca ar fi anuntat o crestere de 10% mai mult ca sigur ar fi aparut semne de neliniste care ar fi afectat comertul cu Statele Unite", este de parere Stephen Green, economist al Standard Chartered Bank din Shanghai.

Cu toate ca majoritatea tarilor nu au facut inca publice datele referitoare le economie, conform ultimelor date si previziunilor pentru 2005, China a depasit Marea Britanie, Franta si Italia. Cu toate ca aceasta cifra este una astronomica, totusi China va ramane la stadiul de tara in curs de dezvoltare, aici mare parte din cei 1,3 miliarde de locuitori avand venituri scazute.

La inceputul acestei luni presa din China a sustinut ca PIB va creste cu aproximativ 9,8 procente.

Unul dintre factorii cheie ai acestei cresteri peste asteptari au fost investitiile masive in constructii si fabrici. Aceste investitii au crescut anul trecut cu 25,7% pana la valori de aproximativ 8.900 miliarde de yuani (903 miliarde de euro), iar statul a atras atentia ca acestea ar putea scapa de sub control.

Oficialii guvernului chinez au declarat ca incearca sa reduca ponderea pe care exportul o are in cresterea PIB, in acest sens dorind sa incurajeze o crestere a consumului intern.

"Credem ca cererea interna va reprezenta principalul motor al cresterii economice, dar pana sa se intample acest lucru vor mai trece cativa ani", a declarat Liang Hong, economist al Goldman Sachs.

Indicele preturilor de consum a crescut anul trecut cu numai 1,8%. Cresterea preturilor materialelor de constructii si a combustibililor a fost contracarata de scaderea preturilor multor produse industriale. Economistii avertizeaza ca productia excesiva va afecta negativ profiturile. Li Deshui, directorul Biroului de Statistica din China, a afirmata ca "acest trend ar putea conduce la un numar din ce in ce mai mare de falimente". alexandru.matei@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO