Business Internaţional

China a anunţat că este pregătită să impună un proiect legislativ privind „protejarea securităţii naţionale” în Hong Kong, stârnind tot mai mult fricile cu privire la integritatea teritoriului

China a anunţat că este pregătită să impună un...

Autor: Eduard Ivanovici

24.05.2020, 00:21 149

China este pregătită să impună o nouă lege privind „protejarea securităţii naţionale” în Hong Kong, după luni întregi de proteste anti-guvernamentale. Mişcarea a alimentat grijile cu privite la faptul că Beijingul caută să controleze tot mai mult Hong Kongul şi, cel mai probabil, va aprinde alte proteste pro-democraţie, potrivit CNBC.

Proiectul legislativ a fost anunţat în timpul sesiunii anuale ale Congresului Naţional al Poporului, organul legislativ al Chinei, care a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus.

Astfel, proiectul va întări controlul autorităţilor de la Beijing asupra Hong Kongului, fostă colonie a Imperiului Britanic care s-a reîntors către conducerea chineză în 1997.

Insula este guvernată sub un principiu de tipul „o ţară, două sisteme” care îi garantează un grad înalt de autonomie.

„Riscurile notabile pe care le exercită asupra securităţii naţionale au devenit o problemă proeminentă, iar activităţile care au dus la extrem principiul de «O ţară, două sisteme» au rănit statul de drept, au ameninţat suveranitatea naţională, securitatea şi procesele de dezvoltare” a raportat Xinhua, agenţia naţională de ştiri a Chinei.

O încercare anterioară de a introduce un proiect de securitate naţională în Hong Kong a fost oprită în 2003 după o serie de proteste în masă.

Statele Unite au avertizat China cu privire la impunerea unei legislaţii dictatoriale în Hong Kong, adăugând că nivelul înalt de autonomie şi respectarea drepturilor omului reprezintă elemente cheie în păstrarea statusului special al teritoriului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO