Business Internaţional

Chiar daca economia merge bine, actiunile europene sunt mai ieftine decat cele din SUA

29.05.2008, 13:24 13

Actiunile europene se situeaza la cel mai scazut nivel din ultimii sase ani in raport cu cele americane, iar acestea ar putea deveni si mai ieftine in conditiile in care majoritatea companiilor din regiune nu reusesc sa-si atinga tintele de profit, scrie Bloomberg.
Profiturile pe primul trimestru ale companiilor vest-europene au inregistrat o scadere de 25,3%, cu 7,9 puncte procentuale mai mult decat cele ale companiilor americane, conform datelor Bloomberg, avand in vedere ca incetinirea ritmului de crestere a economiei americane si nivelul record atins de moneda unica europeana au redus castigurile de peste hotare ale firmelor din Europa.
Luna trecuta diferenta dintre ratele dobanzii stabilite de BCE si cele americane a crescut la 2,6 puncte procentuale ajustat la inflatie, cea mai mare diferenta din momentul introducerii monedei euro in 1999, afectand si mai mult profiturile. Dobanda in zona euro este de 4%, in timp ce Fed a redus dobanda pana la 2%.
"Cele mai mari dezamagiri legate de profituri au venit din regiunea euro", a declarat Franz Wenzel, analist al AXA Investment Managers. "Statele Unite au fost in epicentrul problemelor, insa undele de soc sunt resimtite mai puternic aici, in zona euro. Valoarea mica a actiunilor europene in comparatie cu cele americane este un rezultat direct al acestei situatii".
Indicele britanic FTSE 100, cel francez CAC 40 si cel german DAX sunt cei mai ieftini indici din randul celor mai mari zece piete din lume din punctul de vedere al capitalizarii, raporturile pret/castiguri fiind cuprinse intre 12,1 si 13,5, conform datelor Bloomberg.
Indicele european Dow Jones Stoxx 600, care a inregistrat o scadere de 13% in acest an, este evaluat la de 12,7 ori castigurile companiilor care il compun, cu 45% mai putin decat valoarea indicelui S&P 500. Diferenta nu a depasit niciodata nivelul de 45%, conform datelor saptamanale colectate de Bloomberg din 2002.
In conditiile in care indicele de referinta al actiunilor americane a fost evaluat la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, numai actiunile chineze, care sunt tranzactionate la de 26,2 ori castigurile, sunt mai scumpe din randul celor mai mari zece piete ale lumii.
In cazul Statelor Unite si Europei, diferenta dintre cele doua a crescut in conditiile in care 2.014 companii europene monitorizate de Bloomberg au inregistrat un declin combinat de 25,3% in ceea ce priveste castigurile pe primul trimestru. In jur de 5.375 companii americane au consemnat o scadere de 17,4% a profitului.
In sapte din zece industrii din Europa, castigurile s-au situat sub estimarile analistilor. In total, 57% din cele 926 de companii cu estimari privitoare la castiguri monitorizate de Bloomberg au raportat rezultate sub asteptari. In Statele Unite, 44% din companii nu au avut rezultate conforme cu asteptarile.
Pentru intregul an, analistii estimeaza ca profiturile companiilor incluse in Stoxx 600 vor scadea cu 0,8%, primul declin din ultimii sase ani. La inceputul anului, analistii anticipau o crestere de 11%. Estimarile privitoare la companiile din S&P 500 au fost reduse la o crestere de 6,8% de la 15%.
"Castigurile companiilor europene resimt efectele incetinirii economiei americane, iar analistii au asteptari prea mari", declara Kilian de Kertanguy, manager in cadrul Cholet-Dupont Gestion din Paris.
In timp ce companiile europene sunt afectate in cadrul operatiunilor de peste hotare de incetinirea economiei americane si de aprecierea euro, bancile centrale europene le-au lasat de asemenea in dezavantaj fata de rivalele lor americane.
Guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, care a redus ratele dobanzii de trei ori din decembrie, a declarat in aceasta luna ca rata inflatiei din Marea Britanie ar putea depasi limita de 3% a guvernului timp de mai multe trimestre, semnaland ca reducerile ar putea fi intrerupte.
Banca Centrala Europeana a mentinut ratele dobanzii constante din luna iunie a anului trecut pentru a tempera cresterea preturilor care a atins cel mai ridicat nivel din aproape 16 ani in martie.
Intre timp, banca centrala americana a redus ratele de sapte ori pana la 2% de la 5,25% in august.
"BCE nu vrea sa para ca este in situatia de a urma liderul, de a repeta ceea ce fac SUA", a declarat Laszlo Birinyi din cadrul Birinyi Associates.
Ajustata la inflatie, rata dobanzii in zona euro a urcat pana la 0,7% luna trecuta, majorand diferenta reala fata de costurile de finantare din Statele Unite, care se situa la -1,9%.
"Statele Unite se descurca mult mai bine in contextul actualelor turbulente decat se va descurca Europa"," declara David Kelly, strateg in cadrul JPMorgan Funds.
Rata de crestere a economiilor tarilor din UE va atinge 1,8% in acest an, conform Fondului Monetar International, comparativ cu 0,5%, rata estimata pentru Statele Unite.
Totusi, Sergi Martin, CEO al diviziei de asset management Credi Invest a Credit Andorra, spune ca firma sa isi reduce detinerile de actiuni europene pentru a cumpara actiuni americane.
"Actiunile sunt cu siguranta mai ieftine in Europa, insa exista temeri ca dezamagirile legate de rezultatele companiilor vor fi mai mari", arata Martin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO