Business Internaţional

Chiar daca banca centrala a redus drastic dobanzile, industria financiara americana ramane paralizata

17.12.2008, 16:51 13

In ciuda tuturor eforturilor de deblocare a pietelor de credit, banca centrala americana si Trezoreria nu dau semne ca ar putea pune capat crizei ce dureaza de 18 luni, fapt demonstrat de diferenta fara precedent dintre dobanzile pe care bancile si guvernul american le platesc pentru a se finanta, scrie Bloomberg.

Diferenta dintre Libor, dobanda pentru imprumuturile pe trei luni pe care bancile si le acorda reciproc, si ratele titlurilor de Trezorerie este de sase ori mai mare decat in perioada de dinainte ca pietele sa inceapa sa "inghete" in iunie 2007.
Desi diferenta dintre cele doua a scazut pana la 1,82% pe 16 decembrie de la 4,64% in octombrie, preturile contractelor de atragere de finantare indica faptul ca investitorii nu se asteapta ca creditarea sa-si revina pana in cea de-a doua jumatate a anului viitor cel mai devreme.
"Conditiile s-au relaxat cu siguranta, insa sunt inca extraordinar de stricte, departe de normalitate", a declarat Michael Darda, economist-sef in cadrul MKM Partners.
Desi indicele S&P 500 a inregistrat o crestere de 23% fata de minimul de luna trecuta, iar Fed a promis sa recurga la toate mijloacele de care dispune pentru a pune capat celei mai prelungite recesiuni dintr-un sfert de secol, investitorii ocolesc in continuare toate titlurile, cu exceptia celor de Trezorerie. In conditiile in care bancile acumuleaza cash, companiile intampina dificultati in a-si refinanta datoriile, iar consumatorii nu se pot imprumuta, punand presiune asupra unei economii asteptate sa scada cu 4% in acest trimestru, conform mediei asteptarilor a 79 de strategi chestionati de Bloomberg.
Creditarea consumatorilor s-a redus cu 6,4 miliarde $ in august si 3,5 miliarde in octombrie, 2008 fiind primul an cu cel putin doua declinuri din 1992. Declinul din august a fost cel mai semnificativ din ultimii cel putin 65 de ani. Vanzarile de obligatiuni de catre companii cu rating sub investment grade au scazut cu 57%, pana la 63,3 miliarde $ in acest an, fata de 2007. Randamentul suplimentar pe care investitorii il cer pentru a detine astfel de titluri in loc de titluri de trezorerie a crescut pana la un nivel record de 21,4%, fata de 1,32% cu 18 luni in urma.
In schimb, investitorii se orienteaza din ce in ce mai mult catre titlurile guvernamentale.
Traderii nu se asteapta la o imbunatatire a creditarii pana la mijlocul anului viitor, pe baza diferentei dintre Libor si media estimata a ratei fondurilor federale, situata acum la 1,68%.
Presedintele Fed Ben Bernanke si secretarul Trezoreriei Henry Paulson iau masuri prin care bancile si companiile pot avea acces mai usor la cash. Programul TARP al Trezoreriei furnizeaza capital celor mai mari banci americane, iar Fed-ul a realizat mai mult de o dublare a activelor din august pana la 2,21 mii de miliarde $ cu programe de creditare de urgenta.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO