Business Internaţional

Cheltuielile americanilor au încetinit în luna ianuarie, dar salariile continuă să crească

Cheltuielile americanilor au încetinit în luna...

Autor: Mihai Gongoroi

29.02.2020, 19:13 55

Cheltuielile consumatorilor din Statele Unite au încetinit în luna ianuarie şi ar putea pierde şi mai mult din impuls dacă epidemia de coronavirus îi împinge pe americani să strângă cureaua, scrie Reuters.

Alte date publicate vineri au arătat că deficitul de bunuri al Statelor Unite s-a redus cu 4,6% luna trecută, la 65,5 miliarde de dolari, în condiţiile în care atât importurile, cât şi exporturile au fost în scădere. Importurile de bunuri s-au redus cu 2,2%, iar exporturile cu 1,0%.

De modul în care evoluează epidemia de coronavirus depinde şi viitorul expansiunii economiei Statelor Unite. Epidemia şi închiderea temporară a activităţilor economice din China a dislocat lanţurile de aprovizionare globale, însă efectele asupra sectoarelor economiei americane sunt încă neclare. Mai multe companii mari au anunţat că nu-şi vor atinge ţintele de vânzări în acest an, iar analiştii spun că veniturile celor mai mari companii nu vor creşte.

Preşedintele Rezervei Federale Jerome Powell a încercat să calmeze pieţele financiare, care au scăzut puternic săptămâna aceasta, spunând că „fundamentele economiei americane sunt încă solide”. Powell a recunoscut că noul virus „implică riscuri asupra activităţii economice” şi a precizat că banca centrală este „dispusă să-şi folosească uneltele pentru a sprijini în mod adecvat economia”.

Banca centrală a SUA a redus deja de trei ori dobânzile în 2019 din cauza războiului comercial purtat de administraţia Trump cu China. Economia a fost în principal susţinută de consum, care reprezintă circa 70% din economie.

Cheltuielile consumatorilor au crescut într-un ritm de doar 0,2% luna trecută, a anunţat Departamentul american pentru comerţ, după un avans de 0,4% în decembrie. Economiştii se aşteptau la o creştere de 0,3% a consumului în ianuarie.

Veniturile personale au crescut în medie cu 0,6% în ianuarie, cea mai mare creştere lunară din februarie 2019, după un avans de doar 0,1% în decembrie, în timp ce salariile au urcat cu 0,5%, după o majorare de doar 0,1% în ultima lună din 2019.

Ajustat cu inflaţia, cheltuielile consumatorilor au crescut cu doar 0,1% în ianuarie după un avans similar în luna precedentă.

Epidemia de coronavirus i-a împins pe analiştii Goldman Sachs să revizuiască negativ prognoza de creştere pentru economia americană la doar 1,2% în primul trimestru din acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO