Business Internaţional

Ceva este în neregulă la Banca Mondială. Directorii pleacă

Ceva este în neregulă la Banca Mondială. Directorii...

Autor: Bogdan Cojocaru

09.11.2015, 00:04 2819
Un executiv de top al Băncii Mondiale (BM), un chinez, a ales să plece de la puternica instituţie financiară internaţională, la fel şi directorul financiar, un francez. „Dezertarea“ lor este încă o lovitură suferită de preşedinţia Jim Yong Kim. Personalul este nervos din cauza restruc­tu­rării radicale pe care organizaţia pare să o aplice, scrie Financial Times.

Şi unii din acţionarii băncii sunt nervoşi, din cauza direcţiei strategiei urmate de unele părţi ale instituţiei.

Jin-Yong Cai, fost bancher al Goldman Sachs care începând cu 2012 a condus divizia pentru sectorul privat al BM, International Finance Corporation (IFC), îşi va părăsi postul pe 31 decembrie. El ar mai fi avut un an de mandat. De când Cai şi-a preluat funcţia, IFC a început să finanţeze şi să investească mai agresiv. Însă mai multe din aceste investiţii, în special cele făcute în companii chinezeşti, i-au neliniştit pe acţionari. Când boardul de 25 de membri ai BM a votat în iunie aprobarea unei investiţii de 300 de milioane de dolari în Banca de Economii a Poştei din China, nouă dintre participanţii la vor s-au abţinut. Acţionari puternici precum Franţa, Marea Britanie, Germania, Japonia şi SUA au refuzat să aprobe tranzacţia.

Un semn al nervozităţii, SUA s-au abţinut în general în deciziile de vot privind investiţiile IFC în companii din China.

Bertrand Badré, care a venit la BM de la Société Générale în 2013 şi care ar trebui să plece în martie, a devenit paratrăznetul furiei personalului în ceea ce priveşte rstructurările asupra cărora insistă Kim când s-a aflat, anul trecut, că şeful BM va primi bonus când pentru alte părţi ale instituţiei se anunţau disponibilizări.

Badré a fost o piesă importantă în managementul băncii, în special în eforturile lui Kim de a majora puterea „de foc“ financiară a instituţiei în faţa cererii în creştere pentru cheltuieli de infrastructură şi a apariţiei unui nou concurent, Banca Asiatică de Investiţii în Infrastructură, o iniţiativă a Beijingului. Această bancă a atras deja interesul economiilor mari din Europa şi este văzută ca o contrapondere la influenţa BM, condusă de la Washington.

Cai şi Badré se alătură altor manageri au BM care au ales să nu mai rămână acolo. Unul dintre aceştia este Madelyn Antonci, trezorerierul băncii. El a plecat tot anul acesta, după o dispută cu Badré privind structurarea unui credit chinezesc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO