Business Internaţional

Ceva e putred în Germania: Berlinul ar putea fi nevoit să naţionalizeze integral a doua cea mai mare bancă a ţării

Ceva e putred în Germania: Berlinul ar putea fi nevoit să naţionalizeze integral a doua cea mai mare bancă a ţării

Autor: Alexandru Matei

06.12.2011, 15:37 4087

Băncile europene au nevoie urgentă de capital suplimentar pentru a respecta noile reglementări impuse de UE, iar unele ar putea avea probleme în ceea ce priveşte găsirea de sume în valoare de miliarde de euro. În acest mediu ostil, publicaţia germană Der Spiegel scrie că supravieţuirea Commerzbank, a doua cea mai mare bancă din Germania, este pusă sub semnul întrebării, iar Berlinul ia în considerare ipoteza unei naţionalizări totale a băncii în caz de nevoie.

Dacă Martin Blessing, directorul executiv al băncii, şi-ar putea pune o dorinţă cel mai probabil ar cere câteva miliarde de euro, sau ca cineva să îi ia subsidiara cu probleme Eurohypo de pe cap sau ca expunerea băncii faţă de datoriile suverane să dispară pur si simplu.

Dar băncile, alături de managerii şi proprietarii lor, nu se pot baza pe minuni. Ele au nevoie de bani cât mai repede. Şi în condiţiile în care supravieţuirea Commerzbank este pusă din nou sub semnul întrebării, acţionarul său cu sediul în Berlin - guvernul - ia în considerare o variantă extremă: în condiţiile în care 25% din acţiunile băncii sunt deja controlate de stat, banca ar putea fi naţionalizată integral.

Conform unor surse guvernamentale, dacă Commerzbank nu reuşeşte să strângă îndeajuns de mulţi bani pe cont propriu până la vară, Berlinul va reactiva Soffin, Fondul special pentru stabilizarea sectorului financiar, şi va cumpăra acţiuni ale băncii. Sursele mai spun că guvernul va cumpăra participaţia majoritară.

Cu toate acestea, lucrurile nu au ajuns încă la acel nivel şi nici nu trebuie să ajungă acolo, mai scrie publicaţia germană. Conducerea băncii încearcă să se descurce fără ajutorul guvernului. Este o problemă spinoasă care trebuie rezolvată de nou director financiar Stephan Engels, care a fost numit în funcţie de curând.

Dacă Commerzbank nu reuşeşte să strângă banii necesari, zilele lui Blessing la conducerea băncii ar putea fi numărate. "Nu mai apelez încă o dată la varianta aceasta", a spus el făcând referire la ajutorul guvernamental de 16,2 miliarde de euro primit de bancă în 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO