Business Internaţional

Ceva ciudat tocmai s-a întâmplat în Rusia. Goliatul Gazprom a fost bătut de un David mai capitalist

Ceva ciudat tocmai s-a întâmplat în Rusia. Goliatul...

Autor: Catalina Apostoiu

10.09.2018, 00:04 1673

E ca şi cum, un deceniu de-acum înainte, gigantul american Exxon Mobil ar fi detronat din poziţia de cea mai mare companie petrolieră a lumii de rivala sa din mica Portugalie, de aproximativ 20 de ori mai mică.

Şansele ca acest lucru să se întâmple sunt foarte mici, dar exact un lucru la fel de ciudat s-a întâmplat în Rusia. Compania de stat Gazprom, cel mai mare producător de gaze naturale al lumii, a fost devansată la capitolul capitalizare de piaţă de mult mai mica firmă Novatek, scrie Bloomberg.

În 2008, diferenţa de capitalizare de piaţă dintre cele două companii depăşea 340 miliarde dolari. Acum, ambele sunt evaluate la aproximativ 50 miliarde de dolari, însă Novatek a devenit uşor mai valoroasă de săptămâna trecută. Analizând cifrele, ceva nu e în regulă. Vastele rezerve de gaze naturale ale Gazprom sunt apropiate ca mărime de cele ale Americii de Nord şi Sud combinate, de opt ori cele ale Novatek.

Veniturile şi profiturile companiei de stat sunt în creştere puternică în 2018 în condiţiile în care aceasta li­vrea­­ză volume record de gaze către Eu­ropa. Şi totuşi, valoarea sa bursieră a stagnat în ultimii şase ani, în timp ce valoarea rivalei mai mici aproape s-a triplat.

Creşterea acţiunilor Novatek vine în condiţiile în care compania îşi extinde operaţiunile de GNL. Produ­cătorul şi distribuitorul de gaze este controlat de miliardari ruşi de seamă şi codeţinut de compania fran­ceză Total. Leonid Mikhelson este CEO-ul com­paniei şi deţine un sfert din aceasta. Gazprom ar trebui să aibă o valoare semnificativ mai mare, însă din păcate businessul nu este desfă­şurat pentru acţionarii minori­tari, ci pentru guvern. Compania realizează proiecte politice cu randamente îndoielnice, arată Rollo Roscow, analist la Schroders.

Temerile investitorilor reflectă po­vara fiscală mai mare a Gazprom şi sarcinile realizate de acesta pentru statul rus.

În 2008, CEO-ul companiei Alexei Miller declara că gigantul ar putea deveni prima companie cu o valoare de 1.000 mld de dolari din lume, însă de atunci capitalizarea de piaţă a companiei s-a prăbuşit, de la peste 360 mld $.

Novatek între timp a reuşit mai mult de o dublare a valorii, de la mai puţin de 20 mld $, în aceeaşi perioadă după triplarea rezervelor şi creşterea de peste şapte ori a veniturilor şi profiturilor.

Novatek şi-a găsit nişa cu 5 ani în urmă pariind pe exporturile de GNL, o industrie mai puţin politicizată. Compania şi-a întărit de asemenea relaţiile cu Total şi investitorii chinezi pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Vest.

„Strategia Novatek se bazează pe consideraţiuni de business, în timp ce Gazprom, fiind un monopol, are obligaţii sociale“, arată Elchn Mammadov, analist Bloomberg Intelligence.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO