Business Internaţional

Cererea solida pentru modelul Cayenne impulsioneaza vanzarile Porsche

10.09.2003, 00:00 15



Veniturile producatorului german de automobile Porsche au crescut cu 15%, in anul fiscal care s-a incheiat pe 31 iulie, datorita succesului inregistrat de autoturismul de teren Cayenne, iar compania considera ca acest rezultat va determina majorarea vizibila a profitului inainte de impozitare.



In perioada mentionata, cifra de afaceri a Porsche a urcat la 5,6 miliarde de euro, comparativ cu cele 4,86 miliarde de euro raportate in anul fiscal 2001-2002. Producatorul german isi va prezenta rezultatele financiare detaliate la mijlocul lunii noiembrie.



"Profitul inainte de impozitare a crescut in mod evident, in pofida costurilor de productie si de promovare globala a modelului revizut Cayenne", precizeaza compania.



Totodata, cel mai profitabil producator de autovehicule din lume si-a exprimat optimismul cu privire la anul fiscal curent, chiar daca mediul de activitate este afectat de conditii economice nefavorabile. Porsche mizeaza in continuare pe popularitatea liniei Cayenne.



Producatorul german, a carui reputatie s-a construit in jurul masinilor performante pentru competitiile automobilistice, si-a modificat drastic strategia in 2001, lansand Cayenne - primul model off-road din istoria companiei. Prin acest proiect, Porsche a incercat sa contrabalanseze deteriorarea cererii pentru autovehiculele sport traditionale 911 si Boxster.



Vanzarile la aceste categorii s-au diminuat cu 14,8%, in cursul anului fiscal trecut, la un total de 46.200 de unitati. Prin comparatie, volumul de autovehicule Cayenne s-a ridicat la 20.603 unitati. Pe ansamblu, vanzarile Porsche au crescut cu 23,2%.



Mai multi analisti au ridicat semne de intrebare cu privire la posibilitatea companiei de a mentine, in perioada urmatoare, ritmul de crestere a profiturilor remarcat in ultimii ani.



Compania germana isi va majora cheltuielile operationale odata cu lansarea unui proiect de modernizare a modelelor 911 si Boxster. In plus, scaderea cererii pentru aceste autovehicule anuleaza o parte din contributia crescanda a modelelor Cayenne.



Porsche pregateste o noua versiune a autoturismului de teren, la sfarsitul lunii noiembrie. Motorul cu care va fi echipat este fabricat de Volkswagen, iar modelul se va incadra in categoria celor mai "lente" autovehicule produse de Porsche in ultimele decenii.



Mai multi analisti considera ca aceasta caracteristica va impulsiona vanzarile. In schimb, o serie de investitori se tem ca proiectul poate periclita imaginea traditionala si exclusiva a companiei, pe fondul intensificarii competitiei cu modelele similare X5 (BMV) si Touareg (Volkswagen).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO