Business Internaţional

Cererea de aur a scăzut anul trecut la cel mai redus nivel de la criza financiara din 2009 încoace, însă investiţiile au atins un nou record, în creştere cu 40% faţă de 2019

Cererea de aur a scăzut anul trecut la cel mai redus...

Autor: Eduard Ivanovici

31.01.2021, 09:15 166

Cererea de aur a scăzut anul trecut cu 14% pe măsură ce pandemia de coronavirus a marcat un declin record al achiziţiilor de bijuterii, iar preţurile au doborât record după record, scrie MarketWatch.

Per total, cererea pentru metalul preţios a ajuns la cel mai slab nivel de la criza financiară din 2009 încoace, adică la 3.759,6 tone, reiese din raportul anual al Consiliului Mondial al Aurului (WGC).

Între timp, preţul aurul a stabilit un nou record de peste 2.000 de dolari per uncie, beneficiind de pe urma titlului de activ-refugiu în perioade de incertitudine.

„Cererea de bijuterii din 2020 a scăzut în cel mai grav ritm de când am început să colectăm datele, fiind decimată de pandemia de COVID-19 – cu restricţiile impuse pieţelor – şi un preţ record al aurului într-o perioadă de declin economic”, spune WCG. În plus, cererea pentru bijuterii din aur a suferit o scădere de 34%.

Totuşi, totalul investiţiilor în aur a atins un nou maxim de 1.773,2 tone, în creştere cu 40% faţă de 2019, datorită popularităţii fondurilor de investiţii tranzacţionate la bursă (Exchange Traded Fund – ETF), care şi-au extins portofoliile şi în afara sferei contractelor futures.

Prin comparaţie, cererea din cadrul băncilor centrale a scăzut cu 60% la 273,9 tone.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO