Business Internaţional

CEO-ul demis al Boeing pleacă cu 62 de milioane de dolari

CEO-ul demis al Boeing pleacă cu 62 de milioane de dolari

Autor: Departamentul Economic

11.01.2020, 10:37 123

Dennis Muilenburg, CEO-ul demis al Boeing pleacă din companie cu 62 de milioane de dolari, deşi nu va primi plăţi compensatorii, în urma crizei avionului 737 MAX, relatează Reuters.

Muilenburg a fost concediat în decembrie, pe fondul crizei generate de prăbuşirea a două avioane 737 MAX, intezicerea zborurilor cu respectivul tip de avion şi oprirea producţiei aparatului de zbor.

Suma a fost dezvăluită în această săptămână, dificilă pentru Boeing, după ce sute de mesaje interne au fost făcute publice.

Noul CEO David Calhoun îşi va începe activitatea luni 13 ianuarie.

Mesajele au conţinut comentarii critice despre 737 MAX, inclusiv unul care spune că avionul a fost „proiectat de clovni care, la rândul lor, sunt supravegheţi de maimuţe.”

„346 de persoane au murit. În plus, Dennis Muilenburg a făcut presiuni asupra autorităţilor de reglementare şi a pus profiturile înaintea siguranţei pasagerilor, piloţilor şi însoţitorilor de zbor. Va pleca cu 62,2 milioane de dolari suplimentari. Aceasta este corupţia, pur şi simplu”, a spus senatoarea americană Elizabeth Warren pe Twitter.

Calhoun, preşedintele consiliului de administraţie al lui Boeing, este un fost executiv al General Electric care a condus mai multe companii în criză. El va primi un salariu de bază anual de 1,4 milioane dolari şi poate primi 26,5 milioane dolari compensaţii pe termen lung.

Boeing a anunţat în noiembrie că Muilenburg s-a oferit voluntar să renunţe la bonusurile sale din 2019 în bani şi acţiuni. Pentru anul 2018, premiile şi bonusurile s-au ridicat la aproximativ 20 de milioane de dolari.

Pe lângă 62 milioane de dolari în compensaţii şi fonduri de pensie, Muilenburg deţine opţiuni pentru acţiuni în valoare de 18,5 milioane de dolari la preţul de închidere de vineri.

„La plecarea sa, Dennis a primit beneficiile la care avea dreptul contractual şi nu a primit nicio compensaţie sau un bonus pentru 2019”, a spus Boeing într-un comunicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO