Business Internaţional

Centrele de imigrare, noul paradis al mafioţilor italieni. ”Traficul de droguri nu este la fel de profitabil”

Centrele de imigrare, noul paradis al mafioţilor...

Autor: Ioana Tudor

04.12.2014, 12:14 33701

Poliţia italiană a arestat miercuri la Roma peste 30 de persoane care făceau parte dintr-o reţea mafiotă bănuită că a sustras milioane de euro din programele destinate ajutorării imigranţilor şi a persoanelor de etnie romă din capitala italiană.

„Am identificat gruparea criminală pe care o numim Mafia Capitale, din Roma, fără legături cu alte reţele mafiote din sud, dar care foloseşte metode specifice mafiei”, a declarat procurorul şef din capitala italiană, citat de EUobserver.

Potrivit agenţiei italiene de presă Ansa, fostul primar de centru-dreapta al Romei, Gianni Alemanno, este unul dintre cele circa 100 de persoane investigate în acest caz.

Alemanno, edilul Romei până în vara anului trecut, ar fi primit mită aproximativ 40.000 de euro de la o grupare condusă de Massimo Carminati, un fost membru al grupării teroriste de extremă-dreaptă NAR. Alemanno neagă implicarea în  activităţi criminale.

Magistraţii au confiscat până acum active de 200 milioane de euro în schema care avea drept ţintă centrele de primire a imigranţilor.

„Ai idee cât câştig de pe urma acestor imigranţi?” ar fi spus Salvatore Buzzi, mâna dreaptă a lui Carminati, într-o conversaţie înregistrată din 2013. „Anul ăsta am făcut rulaje de 40 milioane de euro, dar toate profiturile vin de la ţigani şi de la imigranţi”, a spus Buzzi, care a adăugat că „traficul de droguri nu este la fel de profitabil”.

Agenţia Ansa scrie că un secretar de cabinet al fostului primar de centru-stânga Walter Veltroni a coordonat schema privind imigranţii împreună cu grupul criminal.

Potrivit publicaţiei Independent, Italo Walter Politano, şeful departamentului de luptă împotriva corupţiei de la Roma, ar putea fi, de asemenea, implicat. Politano a fost numit în funcţia de şef anti-corupţie de actualul primar al capitalei italiene, Ignazio Marino.

O comisie specială din Senatul italian pentru promovarea şi protejarea drepturilor omului atrage atenţia că standardele din centrele care îi adăpostesc pe cei care cer azil în Italia s-au deteriorat în ultimii ani. Condiţiile sunt atît de precare încât curţile administrative din Germania au suspendat transferurile către Italia „în special din cauza riscului de a nu avea un adăpost şi condiţii minime de trai”, potrivit unui raport al comisarului pentru drepturile omului din Consiliul Europei.

Italia nu dispune de un sistem unitar de primire a imigranţilor. Circa 28.000 de cereri de azil au fost înregistrate în Italia anul trecut, concluzionează EUobserver.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO