Business Internaţional

Centralizarea sistemului de învăţământ din Ungaria: Profesorii se plâng de reducerea salariilor şi că e mai multă birocraţie

Centralizarea sistemului de învăţământ din Ungaria: Profesorii se plâng de reducerea salariilor şi că e mai multă birocraţie

Foto AFP

Autor: Ioana Nita

18.01.2013, 00:03 1001

Decizia guvernului din Ungaria de a trece unităţile din învăţământul preuniversitar din subordinea autorităţilor locale în admi­nistrarea directă a statului a declanşat nemulţumirea cadrelor didactice, care se plâng că acum există mai multă birocraţie şi că le-au fost reduse salariile. Guvernul ungar susţine însă că măsura a fost luată pentru a reduce povara care apasă pe autorităţilor locale, îndatorate excesiv în ultimii ani, scrie The Wall Street Journal.

Unităţile din învăţământul preuniversitar sunt controlate şi gestionate de stat de la 1 ianuarie prin intermediul unei noi agenţii, Centrul Klebelsberg. Una dintre primele măsuri luate de agenţie a fost să solicite directorilor de şcoli să nu răspundă direct la întrebările jurnaliştilor, ci să folosească biroul de presă al instituţiei. "Cadrul instituţional de comunicare este în prezent în stadiu de realizare. Până când va fi finalizat, toate solicitările sunt centralizate", a spus Aranka Pinter, şeful Centrului Klebels­berg, adăugând că aceasta nu reprezintă o interdicţie şi că există posibilitatea ca directorii de şcoli să vorbească direct cu presa.

Însă profesorii sunt nemulţumiţi de decizia guvernului şi susţin că nu văd care sunt beneficiile acesteia.

"Singurul lucru care s-a schimbat este că mi-a scăzut salariul. Au oprit acordarea indemnizaţiilor până când sistemul va fi pus la punct şi au spus că le vor plăti după aceea retroactiv, dar mă îndoiesc", a afirmat o profesoară dintr-un oraş mic din apropierea capitalei Budapesta. Ea susţine că nu i se decontează transportul şi că nu a primit bonurile de masă la care are dreptul.

Şcolile, ca entităţi, sunt în subordinea directă a statului, însă clădirea propriu-zisă rămâne în proprietatea autorităţilor locale. De aceea sălile de curs pot fi închiriate după terminarea orelor de curs, profesorii fiind îngrijoraţi că în aceste condiţii ar putea fi furate lucruri din şcoli. "Buna funcţionare a unei şcoli necesită implementarea mai multor paşi. Se pare că preluarea controlului direct de către stat s-a făcut mai mult teoretic decât practic", a declarat Tas Szebedy, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Liceelor, pentru portalul de ştiri Index.hu.

Elevii şi studenţii protestează

Guvernul ungar a decis luna trecută să reducă subvenţiile acordate universităţilor pentru taxele de şcolarizare ale studenţilor. Până acum, statul ungar a plătit în întregime costul obţinerii primei diplome universitare şi în unele cazuri şi costul aferent studiilor post-universitare. Însă sistemul s-a dovedit a fi prea costisitor şi statul a decis că este nevoie de o reformă, dat fiind că acesta se află sub presiunea austerităţii.

Statul ungar va subvenţiona doar 10.000 de locuri în universităţi, faţă de 56.000 de locuri în 2010, când Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, a venit la putere. Anul trecut numărul de locuri subvenţionate s-a situat la 34.000, în condiţiile în care universităţile oferă în total aproximativ 75.000 de locuri în fiecare an.

Decizia guvernului a dus la numeroase proteste din partea viitorilor studenţi, care de anul acesta vor trebui să îşi finanţeze singuri studiile universitare sau să apeleze la credite.

În plus, studenţii au protestat şi din cauza unei alte măsuri adoptate de guvern anul trecut prin care statul îi obligă pe cei care au beneficiat de un loc subvenţionat la universitate să lucreze în Ungaria în primii 20 de ani după absolvire. În caz contrar, aceştia trebuie să plătească retroactiv taxele şcolare aferente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO