Business Internaţional

Celebrul sistem de pensii din Chile, după care s-a inspirat şi Pilonul II de Pensii din România, riscă să se dezintegreze după ce politicienii populişti au permis din nou populaţiei să-şi golească conturile: noua rundă de retrageri ar putea ajunge la 30 mld. dolari din totalul de 200 mld. dolarii

Celebrul sistem de pensii din Chile, după care s-a...

Autor: Catalina Apostoiu

25.11.2020, 23:49 5222

Chilienii se pregătesc pentru o a doua rundă de retrageri anticipate din conturile de pensii după ce au folosit fonduri de 17 miliarde de dolari pentru a cumpăra bunuri de larg consum şi a-şi plăti datoriile după adoptarea unei măsuri similare la începutul acestui an.

Dacă propunerea pentru o a doua rundă devine lege, după cum este de aşteptat, retragerile totale ar putea ajunge la aproximativ 30 mld. dolari, din totalul de 200 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Renumitul sistem de pensii din Chile a servit drept model pentru o serie întreagă de pieţe emergente de la introcerea sa în anii ‘80. Acum, acesta este în pragul unei crize existenţiale după scăderea susţinerii publice pentru model şi după ce politicienii populişti le-au permis cetăţenilor să retragă fonduri în contextul crizei coronavirusului.

Congresul ţării ar putea aproba chiar o a treia rundă de retrageri anul viitor, punând în pericol economiile care au stat la baza creşterii pieţelor de capital ale ţării. Investitorii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi că renumitul model economic din Chile se dezintegrează, notează Financial Times.

Puţini neagă că sistemul trebuie reformat, problemele acestuia devenind din ce în ce mai vizibile în ultimii ani. Actualul sistem este luat în vizor de protestatari cu privire la plăţile reduse de care beneficiază pensionarii. Criticii îl consi­deră drept o cauză de inegalitate într-o ţară cu rating inves­tment grade capabilă să cheltuiască mai mult pe propriii cetă­ţeni, în timp ce investitorii spun că fondurile sunt baza dezvol-tării puternice a pieţelor de capital ale ţării, scrie Bloomberg.

În regiunea Americii Latine, Peru a adoptat o lege în această lună permiţând o a doua rundă de retrageri din conturile de pensii, în timp ce Mexicul analizează la rândul său modificări ale sistemului.

Însă astfel de măsuri populiste rapide luate pe fondul pandemiei se vor dovedi costisitoare pe termen lung, se arată într-o opinie recentă a boardului editorial al Financial Times.

Modelele folosite în regiunea andină pot şi ar trebui îmbunătăţite, însă a permite cetăţenilor să-şi retragă anticipat economiile nu este soluţia, potrivit boardului. Reforme ţintite cu grijă, şi nu mituirea cetăţenilor cu proprii bani reprezintă cea mai bună soluţie.

În Chile, unde economia este aşteptată să se contracte cu 5,5% în acest an înainte de a-şi reveni cu 5% anul viitor, pensiile vor reprezenta un subiect fierbinte în condiţiile în care ţara îşi va rescrie constituţia şi va organiza alegeri prezidenţiale în 2021, cu şomajul menţinându-se ridicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO