Business Internaţional

Celebrul investitor Warren Buffett devine unul dintre cei mai mari învingători ai revoluţiei maşinilor electrice: Conglomeratul Berkshire Hathaway a câştigat peste 6 miliarde de dolari în ultimele cinci luni datorită investiţiilor în General Motors şi producătorul chinez BYD

Celebrul investitor Warren Buffett devine unul dintre cei...

Autor: Eduard Ivanovici

15.02.2021, 14:38 340

Berkshire Hathaway, imperiul condus de Warren Buffett, a reuşit să profite din plin de unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani: automobilele electrice.

Doar în ultimele cinci luni, compania a câştigat aproximativ 6 miliarde de dolari datorită investiţiilor în General Motors şi producătorul chinez BYD. Acţiunile celor doi giganţi au ajuns între timp la un nou nivel record, potrivit Business Insider.

Entuziasmul investitorului reflectă planurile GM de a produce 30 de vehicule electrice noi până în 2025 şi creşterile impresionante pe care le-a înregistrat BYD în China.

Berkshire a investit în GM încă din 2012 şi a obţinut 80 de milioane de acţiuni în valoare de 2,4 miliarde de dolari la sfârşitul lunii septembrie din 2020. De atunci, acţiunile constructorului au crescut cu peste 125%, ceea ce rezultă într-o participaţie de 4,3 miliarde de dolari pentru conglomeratul american.

Buffett şi echipa sa au pariat din timp pe BYD, cumpărând 225 de milioane de acţiuni în 2008. Creşterile generate în urma debutului pe bursa din Hong Kong au rezultat într-o evaluare de 7,8 miliarde de dolari a poziţiei ocupate de Berkshire. Acţiunile au raportat un plus de 3.300% în ultimii 12 ani.

Mai mult, preţul unei acţiuni se situa în dreptul sumei de 16 dolari la sfârşitul lunii septembrie, înregistrând până acum un plus de 120%. Astfel, Berkshire a ajuns să câştige 6,1 miliarde de dolari în mai puţin de o jumătate de an datorită investiţiilor în GM şi BYD.

Cu o capitalizare bursieră de 110,97 miliarde de dolari, BYD ocupă în prezent locul trei în topul celor mai valoroase companii auto la nivel mondial, grupul fiind depăşit doar de Tesla şi Toyota.

Anterior, Warren Buffett a fost criticat pentru faptul că nu a investit în companii precum Amazon şi Alphabet, însă investiţiile în Apple şi cei doi producători auto pot genera creşteri masive pe termen lung.

Conform Bloomberg Billionaires Index, Warren Buffett deţine o avere netă de 92 de miliarde de dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO