Business Internaţional

Celebrul fondator şi mâna de fier a AIG „Hank“ Greenberg a înviat la 88 de ani şi îşi creează un nou imperiu financiar

„Hank” este cel care a transformat AIG dintr-o companie obscură specializată pe asigurări de proprietate şi contra accidentelor într-un colos financiar mondial. Foto: AFP

„Hank” este cel care a transformat AIG dintr-o companie obscură specializată pe asigurări de proprietate şi contra accidentelor într-un colos financiar mondial. Foto: AFP

Autor: Laura Andreea Dascălu

08.07.2013, 19:42 2159

La opt ani după ce a fost forţat să demisioneze, fostul şef al American International Group (AIG) „Hank” Greenberg, acum în vârstă de 88 de ani, călătoreşte peste tot în lume pentru a-şi construi un nou imperiu al asigurărilor, scrie The Wall Street Journal. „Hank” este cel care a transformat AIG dintr-o companie obscură specializată pe asigurări de proprietate şi contra accidentelor într-un colos financiar mondial. Acum, treptat, pe tăcute, el clădeşte un conglomerat de asigurări, numit Starr Cos., care încasează prime de ordinul miliardelor de dolari la nivel mondial. Iar afacerea lui creşte rapid - o revenire la care mulţi nu se aşteptau. „Fac ceea ce ştiu mai bine. Îmi place să construiesc lucruri”, explică Greenberg în timp ce bea ceai în biroul său din Park Avenue decorat cu tablouri, sculpturi şi fotografii în care apare împreună cu lideri importanţi. El accentuează că nu are niciun gând să se retragă din jocul asigurărilor. Aventura lui Greenberg la conducerea AIG s-a încheiat abrupt în urma unui scandal contabil extrem de mediatizat. Eforturile sale recente de rebranding se lovesc de un ultim obstacol din trecut, un proces pentru fraudă în care este acuzat că a folosit artificii contabile pentru a da o imagine favorabilă nejustificată rezultatelor obţinute de AIG. Nimeni nu se aştepta ca energicul domn Greenberg să dispară după ce a părăsit AIG. O prezenţă impunătoare, acesta a dominat industria asigurărilor decenii întregi şi a fost unul dintre cei mai puternici directori executivi din domeniul serviciilor financiare la nivel mondial. A fost un şef dur, tăios, cunoscut pentru energia fără limite şi nerăbdarea sa în ceea priveşte managerii, analiştii şi alţi angajaţi care nu se ridicau la standardele impuse de el. În legătură cu reputaţia de şef dificil, Greenberg a afirmat că „nu i-ar cere unui angajat să facă ceva ce nu ar putea face el însuşi”. O mare parte a brokerilor de asigurări şi clienţii acestora consideră că întoarcerea lui Greenberg este bine-venită.

Al Tobin, directorul executiv al companiei de brokeraj de asigurări AON, spune că Greenberg „a reuşit să aducă unele dintre cele mai mari talente din industrie să lucreze cu el”. De asemenea, acesta punctează că Greenberg a fost întâmpinat cu căldură atunci când a fost invitat să vorbească la diverse evenimente din industrie în ultimii ani. Traiectoria conglomeratului Starr o urmează pe cea trasată de Greenberg în trecut ca reprezentant şi lider al AIG, companie clădită ca o structură în continuă extindere, cu afaceri în 130 de ţări şi o capitalizare bursieră de peste 200 miliarde dolari la începutul mileniului. Greenberg s-a retras de la AIG în martie 2005, la insistenţele comitetului de directori, sub presiunea investigaţiilor. Plecarea din companie a fost o experienţă traumatizantă. „AIG a fost familia noastră”, a declarat soţia sa, Corinne. „A fost îngrozitor...ne devotasem în întregime acestei companii”, a spus ea.

Dupa ce a părăsit asigurătorul, Hank a rămas la conducerea Starr International. Această companie caritabilă şi de investiţii deţinea mai ales acţiuni ale AIG pe care Greenberg şi alţi directori ai Starr au preferat să nu le distribuie între ei după listarea la bursă a AIG în 1969, ci să le acumuleze într-o nouă entitate pentru a le utiliza ulterior. În 2005, acţiunile AIG deţinute de compania Starr valorau peste 17 miliarde dolari.

Greenberg se afla şi la conducerea C. V. Starr & Co., care includea patru agenţii specializate pe operaţiuni pentru AIG pe care a decis să le pastreze ca parte a noului conglomerat de asigurări. „Cunosc lumea asigurărilor mai bine decât orice altceva”, a declarat Greenberg, adăugând că după plecarea de la AIG era căutat de numeroase persoane care voiau să lucreze cu el şi tot ce trebuia să facă pentru a găsi oricâţi angajaţi voia era să răspundă la telefon.

Greenberg a afirmat că noua companie, acum mult mai mică decât AIG, ar putea să devină o forţă importantă într-un timp relativ scurt.

Hank era o legendă la AIG pentru că îşi suna managerii la ore neobişnuite, uneori chiar în timp ce făcea sport. El n-a renunţat la acest obicei, în pofida vârstei sale înaintate. Howard Smith, fostul director financiar al AIG care ocupă acum funcţia de vice-preşedinte la Starr, spune despre Greenberg că a fost întotdeauna „conectat la afacere 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână”.

O mare parte a efortului depus în noile afaceri implică folosirea personalităţii puternice a domnului Greenberg pentru a deschide uşi. Anul trecut, el a vizitat de nouă ori China, iar în 2011 primarul oraşului Shanghai a călătorit în SUA pentru a vedea proprietatea directorului Starr din Brewster, New York.

„Domnul Greenberg este o adevărată instituţie în Filipine” a afirmat Enrique Razon Jr., un magnat al porturilor din ţara respectivă care l-a întâlnit pe fostul executiv al AIG de două ori în Manila. Greenberg a călătorit frecvent în Filipine atunci când AIG deţinea unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa asigurărilor de viaţă din regiune. În cursul călătoriei lui în Manila din ianuarie mulţi reprezentanţi ai guvernului şi oameni de afaceri „voiau să stea în preajma lui, să discute cu el şi să-i afle punctul de vedere în legătură cu diverse chestiuni” a declarat reprezentantul comercial al SUA Carla Hills.

Călătoria a avut ca scop participarea la întrunirea grupului de dezvoltare a relaţiilor dintre Statele Unite şi Filipine, grup în cadrul căruia Greenberg este co-preşedinte onorific, precum şi o întâlnire cu preşedintele filipinez. Hank s-a întâlnit şi cu directorii companiei de asigurări care a aparţinut AIG pentru a negocia unirea forţelor în domeniul vânzărilor. De la vizita din ianuarie, autorităţile din Filipine au emis aprobări pentru ca Starr să poată vinde anumite tipuri de asigurări în regiune.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO