Business Internaţional

Cele mai sângeroase atacuri ale ISIS din 2014 până azi. Vezi numărul morţilor

ISIS

Autor: Roana Rotaru

13.12.2015, 18:31 294

În ianuarie 2014 un grup de rebeli pe atunci afiliaţi cu al-Qaeda au invadat oraşul Fallujah din Irak. Preşedintele Obama numit atunci grupul extremist, care mai târziu urma să fie cunoscut ca ISIS,  ca fiind „o echipă amatoare”, care nu are capacitatea de organiza atacuri teroriste majore. De atunci, ISIS a organizat multe atentate teroriste, adevărate masacre, pe tot globul, şi a recrutat militanţi din toată lumea. Iată care sunt cele mai însemnate şi mortale atacuri ale ISIS şi care a fost reacţia internaţională:

Anul  2014:

19 august: ISIS l-a decapitat pe jurnalistul  american James Foley, ca răspuns la atacurile aeriene ale SUA, menite să împiedice căderea oraşului Abril din Irak. 

2 spetembrie: În decursul unei luni ISIS a mai decapitat 4 persoane: un alt jurnalist american, doi britanici care asigurau ajutor medical şi un turist francez.

15 decembrie: Un om înarmat, adept al ISIS, a ţinut 17 persoane ostatice într-o cafenea din  Sydney , Australia. Două persoane au murit în timpul asediului.

Recaţia internaţională în 2014:

  • După aceste decaptări, tot mai multe ţări s-au alăturat unei coaliţii anti- ISIS, care acum are peste 50 de ţări membre: SUA, Marea Britanie, Australia, Franţa, Belgia, Danemarca, Arbia Saudită şi altele.
  • Pe 19 septembrie Franţa a început atacurile aeriene împotriva ISIS
  • Din 7 august până în 12 noiembrie 2014, coaliţia anti-ISIS a condus 5.321 atacuri aeriene în Siria şi 2.804 îm Siria. Atacurile au distrus sute de poziţii de luptă, vehicule, fabrici de bombe şi tabere de antrenament. Dintre cele 13 ţări care au codus atacuri aeriene, 78% dintre aceste atacuri au fost realizate de SUA.

Anul 2015:

7 ianuarie: Trei terorişti, din care unul care avea legături directe cu ISIS, au atacat sediul revistei franceze de satiră, Charlie Hebdo, precum şi un supermarket. Bilanţul morţilor a fost de 17 persoane.

31 ianuarie: Jurnalistul japonez, Kenji Goto, în vârstă de 47 de ani, a fost decapitat. Motivul invocat de călau a fost implicarea Japoniei în războiul anti-ISIS. 

18 martie: Un atac terorist la un muzeu din capitala Tunisiei s-a soldat cu 22 de morţi. Atunci au murit atât cetăţeni tunisieni, cât si europeni care se aflau în vizită în Tunisia.

20 martie: 130 de persoane au murit în urma a două atacuri sinucigaşe într-o moschee din Yemen

19 aprilie: 30 de creştini din Etiopia (Africa) sunt ucişi în Libia.

22 mai: Un atac sinucigaş la o moschee din Arabia Saudită s-a soldat cu 21 de morţi. O săptămână mai târziu, o altă moschee a fost atacată. În cel de-al doilea atac au murit trei persoane.

17 iunie: ISIS a bombarbat mai multe maşini, omorând astfel 30 de oameni în Yemen

26 iunie: În Tunisia, 38 de persoane, majoritatea europeni, au fost omorâţi pe plajă.

10 octombrie: Autorităţile din Turcia dau vina pe ISIS pentru două explozii ce au avut loc la un manifest pentru pace. În urma atacului terorist au murit 100 de persoane.

31 octombrie: Un avion rusesc care transporta 224 pasageri s-a prăbuşit în Egipt. ISIS şi-a revendicat atacul.

12 noiembrie: Peste 40 de persoane au murit într-un atac sinucigaş care a avut loc într-o zonă comercială din Liban

13 noiembrie: O serie de atacuri teroriste coordonate au omorât 129 de persoane în Paris şi au rănit alte 350.

Reacţia internaţională 2015:

  • Condiţionaţi de Angela Merkel, mai multe ţări europene au primit refugiaţi din Orientul Mijlociu, însă nu toate ţările au acceptat cotele obligatorii de refugiaţi. Spre exemplu, Ungaria s-a baricadat cu garduri metalice. 
  • 30 octombrie: Obama declarcă că soldaţii americani, nu vor pune piciorul pe pâmântul lor, adică nu va fi un război terestru.
  • 15 noiembrie: Forţele aeriene ale armatei franceze au bombardat mai multe ţinte din Raqqa, Siria.
  • 17 noiembrie: Rusia măreşte numărul de atacuri împotriva ISIS din Siria.
  • La începutul lunii decembrie, Marea Britanie a început să bombardeze ISIS în Siria;

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO