Business Internaţional

Cele mai puternice femei dintr-o industrie dominată de bărbaţi

4.Marissa Mayer (40 ani) – CEO Yahoo

Cele mai puternice cinci femei din industria IT. Galerie FOTO

Autor: Roana Rotaru

15.11.2015, 13:58 670

Curaj şi determinare. Aceste sunt principalele caracteristici a celor mai puternice femei din lume, conform topului realizat de revista Fortune, un clasament care demonstrează că discriminarile de gen nu îşi au locul în business. Iată care sunt  cele mai puternice cinci femei din industria IT, care conduc afaceri de zeci de miliarde, cu mii de angajaţi în subordine:


1. Ginni Rometty (58 ani) – CEO IBM
În ciuda scăderii veniturilor IBM, care nu a mai mai raportat nicio creştere în vânzări de 13 trimestre, veniturile pe 2014 scăzând cu 6% la 92,8 miliarde de dolari, Ginni Rometty a rămas în fruntea IBM. De când a preluat funcţia de CEO în 2012, Rometty a alocat 8,5 miliarde de dolari companiilor IBM, ultima, Merge Healthcare din industria medicală  primind în august un miliard de dolari.
Ginni Rometty a restructurat compania, care acum se concentrează pe inovaţie şi tehnologii noi, cum ar fi tehnologia Cloud sau Watson, un sistem care  poate face calcule la viteze uimitoare şi conexiuni între datele analizate, care le-ar putea uşor scăpa oamenilor. Folosită în domeniul medical, tehnologia Watson poate oferi tratamente personalizate pacienţilor diagnosticaţi cu cancer.
Ginni Rometty este licenţiată în inginerie electrică şi informatică, este căsătorită cu principalul investitor al companiei Bam Oil şi nu are copii.

2.  Meg Withman (59 ani) – CEO Hewlett- Packard

La începutul lunii noiembrie, Withman a executat cea mai mare diviziune din istoria unei corporaţii, împărţind Hewlett-Packard în două: HP Enterprise care include servere, produse de stocare şi reţea, pe care continuă să-l administreze, şi HP Inc. care produce PC-uri şi imprimante. Drumul până în acest punct a fost destul de anevoios pentru Withman, separarea încheindu-se cu mai multe reduceri de personal chiar şi printre oamenii din conducere şi cu o scăderea de 30 % a preţului acţiunilor în acest an.
Meg Withmane este licenţiată în economie şi a obţinut un MBA la Harvard Business School.  Soţul ei este neurochirug şi au împreună doi fii.

3. Safra Catz (53 ani) – Co-CEO Oracle

Acum un an, Catz şi fostul co-preşedinte Mark Hurd au fost numiţi amândoi CEO  Oracle, înlocuindu-l pe Larry Ellison, fondatorul companiei, care rămâne preşedinte executiv şi CTO. Deşi sincronizarea şi structura a fost neaşteptată, Catz a mai ocupat poziţii de top şi în anii precedenţi. Ea se ocupă acum de producţie, finanţe şi de toate diviziunile companiei.
Oracle rămâne o companie puternică care a produs venituri de 38.2 miliarde de dolari în ultimul an, deşi profitul din acelaşi an a scăzut cu 9% din cauza concurenţei.
Safra Catz  este licenţiată în drept la Universitatea din Pennsylvania. Este căsătorită şi are doi copii. CEO-ul Oracle a fost recent în România, după ce mai mulţi angajaţi români au fost victime ale incendiului din clubul Colectiv.

4. Marissa Mayer (40 ani) – CEO Yahoo
Mayer continuă să promoveze planul de redresare a Yahoo, chiar dacă veniturile din 2014 au rămas constante la 4,6 miliarde de dolari, iar acţiunile companiei au scăzut cu 35% din ianuarie până acum. CEO-ul Yahoo continuă să se concentreze pe mobile advertising şi video şi a încheiat mai multe contracte pentru conţinut şi parterneriate mass-media, inclusiv dreptul de a transmite live un întreg sezon al National Football League, cea mai importantă competiţie a fotbalului american profesionist.
Colapsul pieţei chineze afectează planurile lui Mayer care dorea să transfere o parte din activele Yahoo, lui Alibaba, cel mai mare site chinezesc de comerţ electronic.
Marissa Mayer este licenţiată în informatică şi are şi o diplomă de master în acelaşi domeniu. Este căsătorită cu un avocat, cu care are un copil şi urmează să nască două fetiţe gemene în decembrie.

5. Susan Wojcicki (47) – CEO Youtube, Google

Susan Wojcicki, CEO al Youtube din 2014, a muncit să transforme marele site de videoclipuri într-o afacere profitabilă. Acum că jumătate din vizitatorii Youtube urmăresc materialele video de pe telefoanele mobile, Susan a restructurat aplicaţia de pe mobil. Cu venituri de 4 milioane de dolari, Youtube produce doar o mică parte din vânzarile totale ale Google de 71,5 miliarde de dolari. Cu toate acestea, Youtube are o creştere rapidă datorită faptului că recrutează în permanenţă creatori de conţinut şi publicitari, ceea cel îl ajută să poată concura cu Facebook care este în continuă dezvoltare.
Susan Wojcicki a studiat în facultate istorie şi literatură, iar la master, economie. Este căsătorită şi are cinci copii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO