Business Internaţional

Cele mai periculoase slujbe

Cele mai periculoase slujbe

Autor: Ştefan Stan

29.09.2013, 14:59 562

Odată cu schimbarea peisajului economic, definiţia de “slujbă periculoasă” s-a schimbat de asemenea, job-uri precum vânzător de fast-food, contabil sau doctor aducând cu ele riscuri din ce în ce mai mari.  

Ideea că există domenii în care slujbele sunt comfortabile, cu beneficii materiale ridicate şi foarte puţin risc este falsă, pentru că fiecare industrie se bazează pe faptul că există cineva care este dispus să se pună în situaţii neplăcute sau periculoase.

Business Insider a alcătuit un top cu cele mai riscante 11 profesii, în funcţie de domeniu:

HI-TECH

Tehnician la înălţime: Nu putem avea telefonie mobilă, radio, televiziune prin cablu sau energie electrică fără cineva care să monteze cabluri şi antene. Conform celor mai recente statistici, în cadrul acestui domeniu s-au înregistrat 183,6 morţi la suta de mii de angajaţi.

Agent de reciclare: Reciclarea poate părea sigură, însă pe măsură ce telefoanele mobile, televizoarele şi monitoarele vechi sunt distruse, pe lângă metale preţioase apar şi alte substanţe precum plumb, mercur şi cadmiu, care pot cauza probleme neurologice. Mortalitatea în această industrie este de 22,8 la suta de mii de muncitori.

Moderator de internet: Tehnicienii care trebuie să aibă grijă de mesajele trimise în marile companii se văd inevitabil în postura de a avea de-a face cu texte violente sau chiar ilegale. Spre exemplu, un angajat Google a petrecut un an scoţând de pe motorul de căutare peste 15.000 de poze cu pornografie infantilă, după care a fost concediat.

ENERGIE

Minerit: Indiferent că este vorba de cărbune, petrol sau gaze naturale, mineritul este o sarcină periculoasă. Rata de mortalitate este de 15,8 la suta de mii de muncitori.

Muncitori la reţeaua de energie eletrcită: Fie că repară sau instalează linii de înaltă tensiune, riscul când eşti pus în contact cu un current de asemenea tensiune este foarte mare. Datele arată că fatalitatea în această profesie este de 29,1 la suta de mii de muncitori.

SĂNĂTATE

Asistente: Asistentele au o rată mare de depresie, precum au majoritatea muncitorilor în domeniul sănătăţii.

Infirmieri şi însoţitori: Pentru această categorie de muncitori, rata incidentelor este extrem de ridicată, 443,9 de accidente la zece mii de angajaţi.

Asistente de aziluri: peste 11% din muncitorii din această industrie au raportat o depresie majoră în ultimul an, comparat cu media de 7% pentru restul populaţiei.

SERVICII

Consilierii financiari şi contabilii: O altă slujbă cu o rată mare de depresie printre angajaţi, având de ţinut evidenţa la sume importante de bani, unde riscul de a greşi şi problemele care pot veni odată cu erorile sunt foarte mari. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO