Business Internaţional

Cele mai mari economii ale lumii îşi revin, însă scăparea pandemiei de sub control în SUA şi neîncrederea în cifrele Beijingului nu lasă loc pentru prea mult optimism

Economiştii estimează că cheltuielile companiilor din SUA pe echipamente s-au contractat cu până la -36% în ritm anualizat în al doilea trimestru. Este o scădere record.

Economiştii estimează că cheltuielile companiilor din SUA pe echipamente s-au contractat cu până la -36% în ritm anualizat în al doilea trimestru. Este o scădere record.

Autor: Bogdan Cojocaru

08.08.2020, 00:03 3971

Datele despre revenirea economiei americane, cea mai mare din lume, sunt mixte, iar tendinţele care ar putea aduce optimism sunt umbrite de pericolul formării unui al doilea val al pandemiei sau al prelungirii primului.

În China, locul de unde a pornit pandemia şi economia majoră care s-a redeschis prima, tendinţele încurajatoare sunt umbrite de neîncrederea în cifrele guvernului. SUA şi China reprezintă aproximativ 40% din economia lumii şi de ele depinde relansarea globală.

În SUA, în ultimele două luni, vânzările de retail şi de locuinţe noi au crescut. De asemenea, cele mai recente date ale Departamentului pentru Comeţ arată pentru iunie cel mai mare avans din ultimii doi ani pentru comenzile noi de bunuri de capital fabricate în SUA. De asemenea, au accelerat şi livrările, semne clare de îmbunătăţire a activităţii în industria manufacturieră.

Pe de altă parte, Departamentul Muncii a anunţat săptămâna trecută că cererile noi pentru ajutoare de şomaj au crescut în ritm săptămânal, după o perioadă prelungită de scădere. Apoi, analiştii se aşteaptă la cel mai sever declin al investiţiilor pentru afaceri şi al activităţii economice de după Marea Depresiune în al doilea trimestru. Acesta este impactul pandemiei  generate de Covid-19.

Într-un sondaj realizat de Reuters, economiştii au avertizat că orice revenire de pe piaţa muncii este pe cale să-şi inverseze direcţia în condiţiile în care numărul de cazuri de infectări a atins aproape patru milioane săptămâna trecută.

Unele analize arată o rată de infectare de 2.600 de persoane pe oră, cea mai mare din lume. Rezultatul este că revenirea economică actuală s-ar putea să nu reziste mult timp. Realizat între 13 şi

22 iulie, sondajul arată că economiştii se aşteaptă la o prăbuşire a PIB-ului american de -34% în al doilea trimestru, în ritm anualizat. În trimestrul trei, economia ar urma să urce cu aproape 18%, mai slab decât s-a anticipat anterior.

Îmbunătăţirea activităţii din sectorul manufacturier din trimestrul doi s-a datorat dezgheţării cererii după redeschiderea afacerilor, notează Reuters. Însă revenirea este ameninţată de noile puseuri ale pandemiei, care au forţat autorităţile din unele regiuni din sudul şi vestul ţării să închidă din nou unele afaceri sau să amâne redeschiderile.

„Revitalizarea dată de redeschideri se disipează, iar revenirea la creştere a numărului de cazuri noi de îmbolnăviri, la care se adaugă cererea foarte slabă, perturbările din lanţurile de aprovizionare, preţurile mici ale petrolului şi nivelurile ridicate ale nesiguranţei vor cântări greu asupra investiţiilor afacerilor“, crede Oren Klachkin, economist la Oxford Economics.

Economiştii estimează că cheltuielile com­paniilor pe echipamente s-au contractat cu până la -36% în ritm anualizat în al doilea tri­mes­tru. Este o scădere record.

Aceasta ar însemna a cincea scadere consecutivă tri­mes­trială a investiţiilor ge­nerale de afaceri. Guvernul va publica estimarea pre­li­mi­nară pen­tru evoluţia PIB în trimestrul doi joi.

În aceste condiţii, republicanii din Senatul SUA au propus suplimentarea planului de salvare eco­no­mică cu 1.000 de miliarde de dolari, din care 100 de miliarde de dolari ar reprezenta bani pentru şcoli şi plăţi de stimulare de până la 1.200 de dolari pentru majoritatea americanilor, notează BBC. Plăţile ar înlocui alocaţiile suplimentare săptămânale de 600 de dolari date şomerilor în timpul pandmiei.

Aceste alocaţii vor fi reduse la 200 de dolari până când statele vor găsi sisteme mai eficiente de ajutor pentru persoanele lăsate de pandemie fără loc de muncă. Actualul sistem este criticat că descurajează muncitorii să se întoarcă la muncă deoarece le aduce mai multe venituri decât salariul.

Şi în China sunt multiple semne de revenire economică, însă analiştii avertizează că aceasta se bazează pe investiţii din partea statului şi pe cererea globală.

Cel mai recent semn este creşterea profiturilor com­­paniilor din industrie pentru a doua lună con­se­cutiv în iunie. Indicatorul a urcat cu 11,5% în ritm a­nua­lizat, la 666,5 miliarde de yuani (95,3 miliarde de do­lari). Este cea mai rapidă creştere a profiturilor din mar­­tie 2019. Această evoluţie ar reflecta faptul că eco­­­nomia şi-a revenit mai rapid decât s-a anticipat în al doilea trimestru, mulţumită retragerii măsurilor de ca­­ran­­tină şi a creşterii stimulentelor aplicate de guvern.

Însă economiştii guvernului au avertizat că perspectivele de revenire a afacerilor sunt incerte deoarece cererea este încă slabă, iar situaţia comerţului internaţional este „complexă şi severă“.

PIB-ul Chinei a crescut cu 11% în trimestrul doi, faţă de primul, alimentând speranţele că revenirea va avea formă de „V“, o evoluţie care pare mai mult o fantezie pentru alte naţiuni. Avansul a fost de 3,2% în ritm anualizat, faţă de o scadere de -6,8% în primul trimestru „ prima contracţie din cel puţin 1992. Strategii de la UBS şi-au îmbunătăţit recent evoluţia de creştere în 2020 pentru economia chineză de la 1,5% la 2,5% datorită evoluţiilor peste aşteptări ale consumului intern şi investiţiilor. Economiştii au fost încurajaţi şi de consolidarea exporturilor în al doilea trimestru.

Guvernul asigură că economia îşi va recâştiga curând tot ce a pierdut din cauza pandemiei. Dar nu trebuie uitat că guvernul chinez are controlul informaţiei, iar datele statistice au fost adesea puse sub semnul îndoielii. Statisticile unora dintre provinciile chineze au fost uneori „coafate“ pentru a arăta cu până la 20% mai bine decât realitatea, după cum au recunoscut chiar oficialităţile locale. Guvernele locale sunt recompensate pentru atingerea anumitor ţinte. În plus, metodologiile de calcul ale activităţii economice reflectă doar parţial producţia reală. De asemenea, Beijingul este criticat ca a încercat să ascundă gravitatea epidemiei în primele luni şi că a răspuns ineficient, permiţând astfel ca epidemia să se transforme într-o pandemie mondială. „Este acum economia Chinei cu adevărat într-o formă bună sau încearcă oficialităţile să creeze o faţadă sub care să ascundă o ţară foarte instabilă?“ se întreabă Modern Diplomacy. Analiştilor li se pare dubios tocmai ritmul de revenire economică mai bun decât s-a anticipat, în condiţiile în care chiar şi analizele chineze indicau în urmă cu câteva luni o recuperare mai lentă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO