Business Internaţional

Cele mai greşite predicţii ale anului 2012 şi de ce nu s-au adeverit

Cele mai greşite predicţii ale anului 2012 şi de ce nu...

Autor: Adrian Cojocar

06.01.2013, 17:30 684

CNBC a realizat o listă cu cele mai populare predicţii printre investitori şi economişti care au ţinut capul de afiş al ziarelor şi site-urilor de ştiri săptămâni sau chiar luni la rând în 2012 dar care până la urmă nu s-au adeverit.

Cullen Roche, fondatorul firmei de consultanţă în investiţii Orcasm Financial Group, a explicat de ce lucrurile au luat o altă turnură.

1) Grexit – sau ieşirea Greciei din zona euro

Dacă Grecia ar fi părăsit zona euro lucrurile ar fi stat cu totul şi cu totul diferit în prezent.

Incertitudinile privind formaţiunea care urma să guverneze Grecia în urma alegerilor care au avut loc în luna mai şi refuzul unor partide de a implementa un program drastic de reducere a cheltuielilor pentru a beneficia de ajutorului acordat acestei ţări au crescut speculaţiile că zilele zonei euro sunt numărate.

“Grexit”, termenul inventat de doi economişti de la Citi pentru ieşirea Greciei din zona euro, a devenit foarte popular în rândul investitorilor în 2012.

Nume sonore din lumea financiară, precum Mohammed El-Erian, managerul Pimco, cel mai mare fond de obligaţiuni din lume, au declarat în luna mai că Grexit-ul este inevitabil iar investitorii ar trebui să se pregătească pentru acest lucru.

De ce nu s-a adeverit ? Toată lumea crede că Europa se va prăbuşi când realitatea este că moneda euro are deja o istorie în spate şi Europa, ca regiune, devine mai interdependentă. Zona euro este ca un mariaj prost dar care rezistă pentru că părinţii (Germania şi Franţa n.red.) ştiu că este în interesul copiilor.

2) Interesul pentru acţiunile Facebook după listarea pe bursă

Oferta iniţială de listare a Facebook care a atras 16 miliarde de dolari a fost fără doar şi poate unul dintre cele mai importante evenimente ale anului 2012, fiind cea mai mare ofertă publică din istoria SUA, însă contrar aşteptărilor investitorilor, care se aşteptau ca acţiunile să fie luate cu asalt încă din prima zi de tranzacţionare, iar preţul să urce semnificativ, titlurile au pierdut peste jumătate din valoare în prima lună de la listare, transformându-se rapid în cea mai mare dezamăgire pentru investitori. Cei care au subscris în ofertă anul trecut au pierdut miliarde de dolari şi înregistrează şi în prezent o pierdere semnificativă.

Ce a mers greşit ? Toată lumea vrea să profite de oportunităţile de creştere ale unei companii precum Facebook care în ultimii ani a fost una explozivă. Cei mai mulţi oameni nu realizează însă că în momentul în care o companie decide să se listeze această oportunitate probabil că s-a consumat deja, iar acţionarii şi persoanele iniţiate din companie caută uşa de ieşire.

3) Aterizarea forţată a economiei Chinei

Mai multe luni de decelerare a creşterii economice din China precum şi scăderea cererii de pe piaţa imobiliară din această ţară au înmulţit speculaţiile că a doua mare economie a lumii va avea soarta unei aşa numite “aterizări forţate” în 2012.

La sfârşitul anul 2011 voci notabile din lumea financiară mondială precum Marc Faber, investitor elveţian şi doctor în economie, supranumit Doctor Doom, sau administratorul fondului de hedging Jim Chanos au evidenţiat probabilitatea ca economia Chinei să se prăbuşească.

Cu toate acestea China a înregistrat în primele nouă luni ale anului 2011 o creştere de 7,7%, iar în trimestrul al treilea avansul s-a redus la 7,5%, însă departe de predicţiile apocaliptice ale economiştilor.

Mai mult, ultimele date arată că producţia industrială îşi revine şi economiştii se aşteaptă acum ca avansul economic al Chinei să accelereze.

De ce a fost greşită predicţia ? Toţi economiştii doresc să prezică următoarea mare criză. Economia centralizată a Chinei părea o ţintă uşoară. Totuşi lucrurile trebuie privite în perspectivă, iar faptul că indicele bursei din Shanghai a scăzut cu 60% din anul 2007 şi până în prezent arată că lucrurile nu sunt tocmai roz în China.

Alte predicţii identificate de CNBC care nu s-au adeverit în 2012 au fost : cele cu privire la explozia preţului la aur (estimat să atingă 2000 de dolari/uncie),  spargerea bulei speculative a obligaţiunilor americane şi japoneze, intrarea în recesiune a economiei americane, atingerea parităţii dintre euro şi dolar sau sfârşitul lumii.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO