Business Internaţional

Cele mai eruptive pieţe imobiliare ale lumii par să se transforme în bule similare celor de dinaintea crizei financiare. Este crahul iminent?

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Catalina Apostoiu

15.06.2021, 22:51 7120

Preţurile locuinţelor la nivel mon­dial emit semnale de avertizare le­gate de formarea de bule imo­bi­liare de genul celor apărute înaintea de­clanşării crizei financiare mon­diale din 2008, potrivit Bloomberg Economics.

Noua Zeelandă, Canada şi Suedia se numără printre cele mai efervescente pieţe imobiliare ale lumii, în linie cu indicatorii principali utilizaţi de Bloomberg Economics. Marea Britanie şi Statele Unite se situează de asemenea aproape de primele poziţii din punct de vedere al riscurilor.

Nici România, nici alte state est-europene nu sunt luate în calcul în analiza Bloomberg. Din economiile prezente în top 10 al riscului, cea mai apropiată de România este Austria, aflată pe poziţia a noua. Dintre ţările importante pentru România, Germania se situează pe locul 12, iar Franţa pe poziţia a zecea.

„Un cocktail de ingrediente trimite preţurile locuinţelor la nive­luri fără precedent la nivel mondial“, potrivit economistului Niraj Shah. „Dobânzile situate la minime record, stimulentele fiscale fără precedent, economiile acumu­late în timpul lockdownurilor gata să fie folosite ca depozite, stocurile limitate de locuinţe şi aşteptările privitoare la o redresare robustă a eco­nomiei mondiale sunt factori care con­tribuie la această situaţie“.

Analiza Bloomberg s-a con­centrat pe ţări membre ale OCDE. Nevoia de spaţiu în con­textul muncii de acasă şi sti­mulentele fiscale ofe­rite de unele gu­verne cumpărătorilor de locuinţe contribuie de asemenea la alimentarea cererii, relevă analiza Bloomberg.

Chiar în condiţiile creşterii riscurilor, având în vedere că do­bânzile se menţin scăzute, stan­dar­dele de creditare sunt în general mai ridicate decât în trecut, iar politici macroprudenţiale au fost introduse, triggerul pentru o prăbuşire nu este evident, potrivit analizei.

Shah arată că perioada următoare va fi mai probabil caracterizată de o temperare decât de o prăbuşire.

Totuşi, riscul este mai mare când există un boom sincronizat al preţurilor locuinţelor, cum se întâmplă în actualul ciclu, avertizează Shah.

„Când costurile de finanţare vor începe să crească, pieţele imobiliare vor avea în faţă un test critic“, potrivit economistului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO