Business Internaţional

Cele mai ciudate mărturii ale stewardeselor. Lucrurile incredibile de care s-au lovit în carieră

Cele mai ciudate situaţii pentru însoţitorii de zbor

Cele mai ciudate situaţii pentru însoţitorii de zbor

Autor: Maria Tufan

16.01.2016, 13:00 56841

De la emoţiile unei vieţi pline de aventură până la vacanţe ieftine sau chiar fără costuri, a fi însoţitor de zbor poate să-ţi aducă tot felul de avantaje. Cu toate acestea, meseria nu poate să vină decât „la pachet” cu provocările ei.  

Întârzieri şi anulări de zboruri, apeluri telefonice în mijlocul nopţii, weekend-uri şi vacanţe petrecute la muncă şi ore întregi de stat la serviciu - sunt câteva dintre problemele de care se loveşte constant un însoţitor de zbor. La acestea se adaugă în mod inevitabil şi multele tipuri de comportamente umane cu care stewardesii sunt nevoiţi să relaţioneze.

Business Insider strânge într-un material câteva dintre cele mai ciudate situaţii cu care însoţitorii de bord au fost nevoiţi să se confrunte.

Potrivit BBC, în martie 2015, un zbor al companiei British Airways de pe ruta Londra- Dubai a fost nevoit să aterizeze de urgenţă din cauza unei toalele urât mirositoare. Abhishek Sachdev, unul dintre pasagerii aflaţi la bordul aeronovei povesteşte cum anunţul pilotului prin care şeful de cabină era chemat la el avea să li se pară ciudat tuturor. „După aproximativ 10 minute, căpitanul a vorbit în difuzor  despre mirosul deranjant venit dinspre toalete pe care cel mai probabil l-am sesizat cu toţii”.

Purtătorul de cuvânt al companiei a explicat ulterior că aterizarea a avut loc din cauza unei situaţii care ar fi afectat sănătatea şi siguranţa pasagerilor, într-un avion fiind posibilă reciclarea şi aerisirea a doar jumătate din aerul existent. Călătorii au fost cazaţi peste noapte la un hotel, asigurânduli-se bilete 15 ore mai târziu, în următorul zbor, scria BBC.

În 2014, un pasager aflat într-un avion al China Eastern Airlines, a spus, la aterizarea pe aeroportul internaţional Sanya Phoenix, că îşi doreşte „să coboare din aeronavă mai repede” şi a activat toboganul gonflabil. Incindentul a făcut ca aeronava să aibă întârzieri ulterioare de aproximativ două ore şi a dus la pierderi în valoare de 16.000 de dolari.

La întrebarea „Care au fost cele mai ciudate lucruri cu care te-ai întâlnit de-a lungul anilor pe cursele de linie?”, Heather Wilde, fostă însoţitoare de zbor, povesteşte că oamenii sunt ciudaţi şi că, deşi nu te-ai gândi la unele situaţii, în avion se întâmplă mereu lucruri ieşite din comun. Printre cei mai ciudaţi pentru ea se numără oamenii care îşi fac supe folosind apa aeronavei. „Le spun inclusiv că ţevile avionului şi instalaţiile de apă nu au fost curăţate niciodată,” a explicat aceasta, „însă nu cu toţi oamenii te poţi înţelege”.

Peste 700 de stewardesi de pe zboruri internaţionale au dezvăluit o listă lungă de lucruri pe care le-au găsit în avioane după debarcarea pasagerilor. Printre acestea, animalele sunt printre cele mai întâlnite: de la şoimi, la broaşte şi de la papagali la peşti lăsaţi fără apă şi ţestoase, multe vieţuitoare au fost găsite ulterior la bordul aeronavelor.

Printre cele mai ieşite din comun obiecte cerute de pasageri se numără, potrivit memoriilor scrise ale unei însoţitoare de zbor, o pensetă cu ajutorul căreia unul dintre călători să-şi îndepărteze un ghimpe din posterior, un creion cu care cineva să-şi cureţe urechile, o şurubelniţă cu care „să poată demonta scaunul”, dar şi un pai şi un cuţit pentru a „construi” un cateter.

Sub pseudonimul Betty, stewardesa scrie în cartea sa despre desele momente în care pasagerii consumă cantităţi însemnate de pastile şi amestecuri recomandate pentru dormitul în avion. „Acestea sunt situaţiile în care până şi cei mai normali oameni ajung să facă lucruri ciudate”, notează aceasta.

„Oamenii cad într-un somn profund, lăsându-le senzaţia că sunt acasă, în paturile lor, unde au voie să facă orice. De aceea, nu puţine sunt momentele când acestor pasageri li se pare absolut normal să se dezbrace de tot, pentru o senzaţie mult mai confortabilă.” Astfel de comportamente sunt, însă, total interzise pe durata unui zbor internaţional. 

„Cunosc însă mai mulţi colegi care s-au întâlnit, şi nu o dată, cu momente extrem de neplăcute în care au fost nevoiţi să roage femei să nu-şi mai alăpteze pisica la sân. Da, aţi citit bine. Alăptau pisicile la sân,” scrie Betty. Aceasta a mai adăugat că răspunsul primit a fost mereu acelaşi: „Eu doar îmi hrănesc copilul”.

Sursă foto: Instagram

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO