Business Internaţional

Cele mai bune oraşe în care poţi să trăieşti vor deveni prea scumpe, aşa că toţi vom rămâne prizonieri ai chiriilor

Cele mai bune oraşe în care poţi să trăieşti vor...

Autor: Alex Ciutacu

07.10.2017, 08:02 953

Numărul de tineri australieni care trăiesc într-o casă pe care o au în proprietate a scăzut la un nivel record, în timp ce boom-ul imobiliar îi epuizează pe toţi în afară de cei bogaţi, potrivit Bloomberg.

Supraîncarcat de nivelul scăzut al dobânzilor, lipsa de ofertă şi un sistem de taxe şi impozite care îi favorizează pe investitorii imobiliari, preţul locuinţelor a crescut cu mai mult de 140% în ultimii 15 ani, propulsând oraşul Sydney peste Londra şi New York, cu a doua cea mai scumpă piaţă imobiliară din lume, după Hong Kong.

Oraşul Melbourne, denumit cel mai bun oraş în care poţi locui în ultimii şapte ani, a devenit al şaselea cel mai scump loc din lume în care îţi poţi cumpăra o casă.

Ca răspuns, numărul de tineri proprietari s-a prăbuşit, doar 45% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani deţinând propria lor locuinţă, în scadere cu 16% faţă de 1980, jumătate din scădere fiind rezultatul ultimilor 10 ani.

„Marele vis australian de a deţine o casă devine un coşmar. Totul se rezumă la un eşec colectiv al politicilor guvernamentale care va fi remediat în cel puţin 20 de ani”, spune Brendan Coates, un expert în politici imobiliare de la Institutul Grattan.

Aproape 90% dintre australieni se tem că următoare generaţie nu îşi va permite să-şi cumpere propriile locuinţe, potrivit unui sondaj efectuat de Universitatea Naţională din Australia.

Între timp, politicienii au oferit doar soluţii superficiale. Fostul trezorier, Joe Hockey spune că cei care îşi doresc să cumpere o casă şi nu reuşesc trebuie doar să „îşi ia un job care plăteşte mai bine”.

Viceprim-ministrul Barnaby Joyce spune că oamenii care nu îşi permit preţurile din Sydney ar trebui să aibă curajul să se mute în zone rurale precum Charleville, undepreţul caselor ajunge la 15-20% din preţul celor de la oraş. Totuşi, astfel de zone au cea mai mare rată de şomaj din toată ţara.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO