Business Internaţional

Cele două versiuni ale mega-scandalului de corupţie din Ungaria: Diplomaţii americani spun că transparenţa se deteriorează şi că libertatea este atacată, iar Budapesta lasă să se înţeleagă că anchetează companii din SUA

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

21.10.2014, 00:03 1404

Corupţia este o problemă care se acutizează în Ungaria, o ţară unde transparenţa se deteriorează, iar libertatea este sub asediu, sunt comentariile făcute presei maghiare de şeful misiunii diplomatice americane din Ungaria André Goodfriend după ce un ziar local a anunţat că zece maghiari, printre care şi membri ai guvernului şi oameni de afaceri celebri, nu mai au voie să intre în SUA.

Tot în presa ungară - hvg.hu – se sugerează că “atunci când producătorul auto german Audi şi-a încetat activitatea la uzina Gyor în august, trimiţând producţia ţării în cădere liberă, a fost de fapt Germania încordându-şi muşchii ca răspuns la nemulţumirea cancelarului Angela Merkel faţă de guvernul ungar”. Portalul online de ştiri mai scrie că presiunile lui Merkel sunt coordonate cu cele din SUA. Scandalul, în care, se pare, sunt implicaţi printre alţii şeful autorităţii fiscale maghiare şi câţiva oficiali, vine după ce Norvegia a cerut Comisiei Europene să reacţioneze la ofensiva declanşată de Budapesta contra ONG-urilor care primesc fonduri norvegiene sub pretextul că acestea finanţează opoziţia politică.

Guvernul american a ţinut să sublinieze că sancţionarea anumitor indivizi din Ungaria nu este o măsură specifică doar Ungariei ci face parte din strategia SUA de a combate corupţia, un obstacol în calea unei bune guvernanţe, a transparenţei şi a valorilor democratice.

 

„Toţi oamenii premierului”

Publicaţia 444.hu scrie că printre cei care au primit interdicţie de călătorie în SUA sunt Árpád Habony, un consilier apropiat al premierului Viktor Orbán, Péter Heim, preşedintele think-tank-ului Századvég, afiliat partidului de guvernământ Fidesz, András Giró-Száz, care a părăsit Századvég pentru a deveni purtător de cuvânt al guvernului, preşedintele Autorităţii Fiscale din Ungaria (NAV) Ildikó Vida şi alţi oficiali ai agenţiei. Századvég a primit recent de la biroul premierului misiunea de a dezvolta şi implementa o strategie cuprinzătoare pentru a îmbunătăţi imaginea Ungariei în SUA, scrie The Budapest Beacon. Potrivit ATV şi 444.hu, unii dintre cei sancţionaţi de guvernul american sunt implicaţi în fapte de corupţie sau au beneficiat de pe urma unor astfel de infracţiuni. Jurnaliştii de la 444.hu sugerează, de asemenea, că relaţiile apropiate dintre Ungaria şi Rusia ar putea avea ceva de a face cu acţiunea fără precedent a Washingtonului.

Nu diplomaţii americani sunt cei care au anunţat sancţiunile contra oficialilor maghiari. Din contră, ei refuză să le divulge numele spunând că guvernul de la Budapesta ştie cine sunt aceştia.

Primele informaţii au venit de la Napi Gazdaság, una dintre cele două mari publicaţii maghiare de business. Despre acest ziar, The Budapest Beacon scrie că de când a fost achiziţionat de think-tank-ul Százádvég a publicat cu anumite ocazii informaţii false care au portretizat guvernul într-o imagine mai bună decât în realitate sau i-au defăimat pe “duşmanii acestuia”.

 

“NAV auditează companiile americane”

Scandalul a izbucnit joi, 16 octombrie, când Napi Gazdaság a publicat un articol cu titlul “NAV auditează companiile americane” în care se susţine că autoritatea fiscală investighează numeroase instituţii şi companii în care americanii au diferite interese.

“Potrivit informaţiilor noastre, partea americană a reacţionat aranjând ca directorilor autorităţilor în cauză să nu li se mai permită să călătorească în SUA”, a scris Napi Gazdaság.

Ministerul ungar de externe a intervenit cu un comunicat publicat de agenţia naţinală de presă (MTI) prin care sugerează că era necesar ca oficialii NAV să călătorească în SUA pentru a audita companiile americane şi că scopul sancţiunilor este de a obstrucţiona anchetele.

“Este în interesul ambelor părţi, al Ungariei şi al SUA, ca autorităţilor să le fie permis să continue auditările într-un mod transparent şi legal. Oficialii ungari îşi fac munca independent de orice fel de presiuni”, se arată în comunicat.

Ambasada SUA din Budapesta a reacţionat rapid la articol şi la comunicat cu următorul mesaj: “Ambasada americană nu are informaţii despre vreo anchetă a NAV asupra vreunei companii americane din Ungaria şi nicio acţiune americană nu a fost iniţiată ca reacţie la vreun astfel de audit. Anumite persoane din Ungaria nu mai au dreptul să intre în SUA. În acelaşi timp avem informaţii credibile că aceste persoane fie se fac vinovate de fapte de corupţie, fie au beneficiat de pe urma unor astfel de fapte. Decizia a fost luată de Ministerul american de Externe. Decizia deschiderii unei anchete penale aparţine ţării respective.” Oficiali maghiari au anunţat că autorităţile ungare nu intenţionează să deschidă anchete pe baza acuzaţiilor de corupţie.

Diplomaţii americani spun că legile americane pentru protejarea vieţii private împiedică divulgarea numelor persoanelor aflate sub interdicţie de călătorie.

 

Afaceri pentru americani doar cu „consultanţii” preferaţi

444.hu scrie, citând surse pe care nu le identifică, că anumitor companii americane cu afaceri în Ungaria şi care s-au înscris în licitaţii pentru proiecte finanţate cu fonduri UE li s-a spus că nu vor primi contractele dacă nu angajează anumiţi consultanţi.

Portalul de ştiri arată, de asemenea, că persoane apropiate guvernului şi persoane care lucrează direct pentru guvern au încercat de mai multe ori în ultimele 18 luni să convingă companii americane să le dea mită în licitaţii de miliarde de forinţi pentru achiziţii publice şi contracte de cercetare şi dezvoltare.

Hvg.hu notează că atunci când s-au întâlnit în Milano pe 9 octombrie, Merkel l-a avertizat pe Orban să fie atent cum gestionează fondurile UE şi i-a atras premierului maghiar atenţia asupra importanţei pe care o au legăturile vestice pentru Ungaria. Portalul scrie, de asemenea, că oficialii din Germania şi din SUA discută de ceva timp problema corupţiei din Ungaria.

Poziţia partidului Fidesz legată de acest scandal este că este inacceptabil ca guvernul SUA să pună presiuni pe autorităţile maghiare în cazuri în care acestea au deschis investigaţii privind companii americane.

Printre ţările ai căror oficiali au interdicţie de intrare în SUA se numără Rusia, Belarus, Venezuela, Coreea de Nord, Iran, Myanmar şi Sudan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO