Business Internaţional

Cele 8 minute şi 46 de secunde care au aruncat America în haos: Cum a fost omorât George Floyd în custodia poliţiei

Cele 8 minute şi 46 de secunde care au aruncat America...

Autor: Departamentul Externe

02.06.2020, 10:00 1473

Cotidianul The New York Times a realizat o reconstituire a morţii lui George Floyd, pe baza imaginilor surprinse în timp ce era imobilizat brutal de agenţi de poliţie în oraşul american Minneapolis.

"Cotidianul The New York Times a realizat reconstituirea morţii lui George Floyd pe 25 mai. Imaginile surprinse de sistemele de supraveghere, înregistrările martorilor şi documente oficiale arată cum o serie de acţiuni ale ofiţerilor s-au dovedit a fi fatale", precizează publicaţia.

Pe 25 mai, agenţi ai poliţiei din Minneapolis l-au arestat pe George Floyd, un bărbat de culoare în vârstă de 25 de ani, după ce vânzătorul unui magazin a sunat la 911 acuzând că bărbatul plătise ţigări cu un bancnotă de 20 de dolari falsificată. La 17 minute după sosirea primului echipaj de poliţie, Floyd era în stare de inconştienţă, fiind imobilizat de trei agenţi de poliţie şi nemaiavând semne vitale.

Prin combinarea înregistrărilor video filmate de martori şi de sistemele de supraveghere, precum şi prin consultarea experţilor, The New York Times a reconstituit detaliat minutele care au condus la moartea lui George Floyd. "Imaginile noastre relevă o serie de acţiuni care au încălcat politicile Departamentului de Poliţie din Minneapolis şi s-au dovedit a fi fatale, lăsându-l pe George Floyd în imposibilitatea de a respira, deşi atât el, cât şi martorii cereau ajutorul", subliniază NYT.

A doua zi după moartea lui George Floyd, Poliţia din Minnesota i-a demis pe toţi cei patru agenţi de poliţie implicaţi în incident, iar, vineri, procurorul comitatului Hennepin, Mike Freeman, a anunţat inculparea pentru crimă şi omor din culpă a lui Derek Chauvin, poliţistul care se vede cel mai clar în înregistrările video în timp ce îl presează pe George Floyd la pământ. Derek Chauvin, care este alb, a ţinut genunchiul pe gâtul lui George Floyd 8 minute şi 46 de secunde, conform actului de inculpare. Imaginile arată că Derek Chauvin nu a ridicat piciorul nici măcar când Floyd îşi pierduse cunoştinţa, ţinându-l încă un minut după sosirea paramedicilor.

Ceilalţi trei agenţi de poliţie observaţi ca fiind participanţi la arestare - Thomas Lane, J. Alexander Kueng şi Tou Thao - sunt investigaţi în continuare.

Moartea lui George Floyd a generat proteste violente masive în numeroase oraşe din Statele Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO