Business Internaţional

Cele 1.800 de miliarde de euro de pe hârtie trebuie acum transformate în realitate: De ce este acordul pentru planul european de relansare economică atât de important?

Cele 1.800 de miliarde de euro de pe hârtie trebuie acum...

Autor: Catalina Apostoiu

13.12.2020, 22:30 586

După o luptă foarte strânsă, bugetul şi pachetul de stimulente de 1.800 mld. de euro al Uniunii Europene au devenit în sfârşit realitate, scrie Bloomberg.

Este o realizare majoră. Fondurile nu numai că vor ajuta regiunea să depăşească impactul economic al pandemiei, dar vor pregăti terenul pentru o integrare mult mai profundă în bloc şi pentru tranziţia continentului la o economie cu un nivel redus de emisii de carbon. Liderii europeni speră de asemenea ca acordul să lase în urmă discuţiile privitoare la o divizare a UE.

Fondurile vin de asemenea în întâmpinarea apelurilor repetate ale BCE pentru ca politica fiscală să avanseze în prima linie a susţinerii economice. Pe lângă faptul că va veni ca o completare a politicii monetare, acordul are şi un beneficiu tehnic. Parte a pachetului este finanţată cu obligaţiuni comune, care ar trebui să ofere BCE un alt activ de cumpărat.

Un aşa-numit moment hamiltonian ar fi reprezentat de mutualizarea datoriilor la nivel de bloc. Noul pachet nu merge atât de departe, dar este un pas în această direcţie.

Comisia Europeană estimează că planul ar putea adăuga aproximativ 2% PIB-ului blocului până în 2024 şi crea 2 milioane de locuri de muncă în plus până în 2022. Un beneficiu major este că fondurile de redresare vor ajuta la diminuarea impactului pandemiei asupra celor mai afectate ţări. UE este îndeosebi îngrijorată de impactul inegal al virusului şi de diviziunea în creştere dintre nord şi sud.

Oficialii BCE au lăudat acordul ca fiind unul major mai ales pentru că prin acesta statele mai bogate şi cele mai sărace ale blocului au dat dovadă de solidaritate.

Dacă va avea success, planul ar putea ajuta BCE să aducă inflaţia mai aproape de ţintă. Preşedinta băncii Christine Lagarde a sugerat chiar ca fondul să devină un instrument permanent pentru crize similare.

Programul furnizează de asemenea un nou activ pentru programele QE ale BCE, reducând astfel riscul ca acestea să înghită atât de multe titluri naţionale încât să prăbuşească pieţele şi banca să fie acuzată de finanţare monetară.

Mutualizarea datoriilor va oferi investitorilor un „active sigur“ european, putând de asemenea întări statutul euro în raport cu dolarul.

În acelaşi timp, UE este pe cale să devină cel mai mare emiţător de titluri verzi de datorie din lume. Cererea investitorilor de titluri sociale de datorie din UE a spart deja recorduri în acest an.

Acordul înseamnă că viitoarele fonduri UE vor fi condiţionate de statul de drept. Deşi Ungaria şi Polonia au câştigat o posibilă amânare a instituirii unui astfel de mecanism, blocul a făcut un pas către adoptarea unui instrument mai puternic de sancţionare a statelor care erodează standardele democratice. Acest lucru se întâmplă în contextul alegerilor americane care au tăiat probabil din avântul populiştilor.

Fondul de relansare se alătură unei serii de alte instrumente adoptate în acest an pentru întărirea arsenalului economic al UE şi vine la numai scurt timp după ce zona euro s-a pus într-un final de acord asupra unei îndelung aşteptate reforme a fondului său de bailout, un acord care ar putea deschide calea unor eforturi mai ambiţioase de întărire a arhitecturii euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO