Business Internaţional

Cel puţin doi angajaţi FSB arestaţi în Rusia sunt acuzaţi de colaborare cu CIA - surse

Cel puţin doi angajaţi FSB arestaţi în Rusia sunt...

Autor: Mihai Draghici

31.01.2017, 20:18 106

Doi ofiţeri ruşi de informaţii şi un expert în securitatea cibernetică au fost arestaţi zilele trecute, fiind acuzaţi de trădare pentru că ar fi oferit date serviciilor secrete americane, inclusiv despre atacurile informatice din timpul campaniei prezidenţiale din SUA.

Marţi, agenţia de ştiri Interfax a transmis că cel puţin doi dintre suspecţi au colaborat cu CIA.

"Serghei Mihailov, director al unui departament al Centrului FSB pentru Siguranţa Informatică, şi adjunctul său, Dmitri Dokuceaiev, sunt acuzaţi de trădarea jurămintelor prin colaborarea cu CIA", a declarat un oficial din cadrul echipei de investigare.

Ancheta vizează încă cel puţin şase persoane, inclusiv Ruslan Stoianov, un expert care lucra pentru compania de securitate cibernetică Kaspersky Lab, scriu publicaţiile La Stampa şi The Guardian.

Detaliile anchetei sunt neclare şi intervin într-un moment delicat pentru noul preşedinte al SUA, Donald Trump, care a admis cu greu implicarea Rusiei în scrutinul prezidenţial american.

Statele Unite au anunţat, pe 29 decembrie, expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi, închiderea a două misiuni diplomatice ruse, precum şi sancţiuni vizând oficiali şi entităţi de pe teritoriul Rusiei, pe fondul tensiunilor dintre Washington şi Moscova după ingerinţele ruse în campania electorală americană.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental, au concluzionat serviciile secrete americane.

În octombrie 2016, Administraţia Statelor Unite a formulat acuzaţii oficiale la adresa Rusiei privind o serie de atacuri cibernetice care au vizat servere ale Partidului Democrat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale şi legislative. În ultimele luni, oficiali americani au semnalat că atacurile cibernetice au fost efectuate de hackeri susţinuţi de Administraţia de la Moscova, scopul posibil fiind de a perturba campania în care candidata democrată la funcţia de preşedinte, Hillary Clinton, s-a confruntat cu republicanul Donald Trump. "Avem motive să credem, date fiind scopul şi sensibilităţile acestor eforturi, că aceste activităţi puteau fi autorizate doar de oficiali de rangul cel mai înalt din Rusia", a transmis Administraţia SUA. Preşedinţia Rusiei a calificat drept "absurde" acuzaţiile Statelor Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO