Business Internaţional

Cel puţin 10 reactoare nuclare din Japonia s-ar putea închide pe fondul ameninţărilor teroriste

Cel puţin 10 reactoare nuclare din Japonia s-ar putea...

Autor: Iulian Tenchiu

28.04.2019, 16:03 526

Autoritatea pentru Reglementare Nucleară a refuzat să prelungească termenele pentru construirea instalaţiilor de urgenţă destinate reactoarelor în cazul unui atac terorist. Decizia impactează cel puţin 10 reactoare operate de Kyushu Electric Power Co., Kansai Electric Power Co. şi Shikoku Electric Power Co., ale căror acţiuni au scăzut semnificativ, scrie Bloomberg

„Decizia luată astăzi este una foarte severă. Vom face tot ce ne stă în putere pentru scurtarea termenului de construcţie şi pentru respectarea termenului limită”, a declarat un oficial al Shikoku Electric Power Co.

Decizia recentă reprezintă cel mai nou obstacol pentru guvernul Shinzo Abe, al cărui obiectiv este transformarea energiei nucleare în 20% din mixul energetic al naţiunii până în 2030. Opoziţia din partea guvernelor locale şi hotărârile judecătoreşti au determinat blocarea repornirii atomice a Japoniei, forţând operatorii reactoarelor să închidă unităţile pentru câţiva ani. Operatori precum Kyushu Electric sau Kansai Electric nu au putut oferi informaţii imediat despre impactul asupra industriei energetice nucleare pe care îl presupune hotrârea.

„Nu ne aşteptaptam  să se adopte o astfel de decizie radicală. Este vorba despre un fenomen negativ pentru companiile de electricitate, deoarece se va manifesta un risc cu totul nou, care ar putea duce la oprirea reactoarelor operate”, a declarat Renji Ogino, analist al Mitshubishi UFJ Morgan Stanley.

Acţiunile Kyushu Electric au scăzut cu 5,8%, atingând un prag de 1.094 yeni per acţiune, şi marcând totodată cea mai mică scădere din noiembrie 2016. Acţiunile Kansai Electric a scăzut cu 7,8%, iar Shikoku Electric a înregistrat o scădere de 5%.

Şapte dintre reactoarele care nu se vor putea conforma termenului limită au fost repornite în cadrul normelor de siguranţă implementate după accidentul nuclear de la Fukushima din martie 2011. Din cauza noilor orientări, Japonia a repornit doar nouă dintre cele 37 de reactoare nucleare operabile pe care le deţine.

Măsurile implementate pentru protecţia în cazul unui atac terorist, presupun construirea unor clădiri separate dotate cu pompe de apă, precum şi construirea unor săli destinate întâlnirilor de urgenţă pe care le vor utiliza angajaţii. Facilităţile sunt menite să contribuie la evitarea crizelor în cazul unui atac terorist, cum ar fi deturnarea unui avion .

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO