Business Internaţional

Cel mai puternic politician al Poloniei şi-a pus premier un economist văzut bine de investitori care vrea un rol mai mare al statului în business în locul unui aliat fidel care nu şi-a putut struni miniştrii

Premierul numit al Poloniei Mateusz Morawiecki: Slăbiciunea ultimului sfert de secol este subestimarea rolului statului în economia modernă, ceea ce reprezintă un păcat şi o greşeală fatală.

Premierul numit al Poloniei Mateusz Morawiecki: Slăbiciunea ultimului sfert de secol este subestimarea rolului statului în economia modernă, ceea ce reprezintă un păcat şi o greşeală fatală.

Autor: Bogdan Cojocaru

11.12.2017, 00:07 681

Eminenţa cenuşie a poli­ti­cu­lui polonez Jaroslaw Kaczynski, liderul par­ti­dului de guvernământ PIS şi un politician obse­dat de con­trol, şi-a înlocuit premierul, un per­so­naj popular, dar care nu-şi poa­te struni mi­niştrii, cu vice­pre­mie­rul, un fost ban­cher cu experienţă politică limitată, dar cunoscut în străi­nătate şi văzut bine de economişti, inves­titori şi întreprinzători.

Criticii spun că rocada are ca scop abaterea atenţiei de la manevre care ar aduce mai mult control partidului de guvernare.

Mateusz Morawiecki, 49 de ani, fost bancher la Santander, a fost ales de Kaczynski s-o înlocuiască pe Beata Szydlo la şefia guvernului polonez în timp ce partidul de guvernare face eforturi pentru punerea în lege a unor re­forme judiciare controversate despre care criticii spun că au ca scop adu­ce­rea justiţiei sub controlul PiS. Parti­dul controlează deja instituţiile media de stat şi companiile statului, care în Polo­nia sunt jucători importanţi în econo­mie. Unii observatori spun că înlo­cui­rea premierului, îndelung pregă­tită pen­tru public printr-un spectacol cu fum şi ceaţă, are ca scop tocmai abate­rea atenţiei de la eforturile de aducere a justiţiei sub control.

În doi ani de guvernare, PiS a ajuns să fie puternic divizat. Preşedintele Polo­niei Andrzej Duda, venit din ac­tua­lul partid de guvernare, a încercat să frâ­ne­ze reforma justiţiei şi a fost spri­jinit în acest demers de un ministru. Beata Szydlo şi-a scăpat de sub control mi­niş­trii şi a ajuns în conflict cu Morawiecki, vice­premier şi ministru al dezvoltării şi finan­ţelor. Conflictul a fost evident când Szydlo l-a privat anul acesta pe Morawiecki de controlul ce­lui mai mare asigu­rător est-euro­pean, PZU, asumân­du-şi ea sarcina supra­ve­gherii. La PZU domină influenţa PiS: vicepreşedintele com­paniei a devenit anul acesta Malgorzata Sadurska, fosta şefă a can­celariei preşedintelui. Sadurska nu are nicio experienţă sau pre­gătire de busi­ness, de afaceri sau financiară, însă are cali­tatea de a fi un om fidel partidului, scrie Reuters.

Tensiunile din partid sunt atât de mari, încât din cauza lor guvernul a reac­ţionat cu mare întârziere la efec­te­le furtunilor devastatoare din această toamnă, spun analiştii.

Morawiecki are doi ani la dispo­zi­ţie să demonstreze că nu este doar o altă marionetă a lui Kaczynski, ci o for­ţă mo­der­nizatoare, notează Deutsche Welle. Morawiecki s-a aliat cu PiS în ur­mă cu doi ani şi a coordonat campa­nia elec­to­rală. Alegerile au făcut din PiS primul par­tid majoritar de după pră­buşirea co­mu­nismului. Partidul se bu­cură de o popu­laritate de 40%, faţă de 22% cât are principalul partid de opoziţie, mul­ţu­mită, printre altele, unor politici precum reducerea vârstei de pensionare şi suplimentarea aloca­ţiei pentru familii.

Comparat cu preşedintele Franţei Emmanual Macron, cu care are în co­mun unele aspecte ideologice, Morawiecki şi-ar putea construi pro­pria bază politică în guvern pentru a încerca să pună în practică promi­siu­nile de modernizare cu care s-a asociat, dar pe care guvernul le amână. Ca mi­nistru de finanţe, Morawiecki a creat „planul Morawiecki“, proiectat, după cum spune chiar el, „să consolideze capitalul polonez“ şi să stimuleze creşterea  prin investiţii de 1.000 de miliarde de zloţi (238 de miliarde de euro) în inovaţie şi tehnologie folosind un mix de fonduri de la stat, de la UE şi de la instituţiile financiare interna­ţio­na­le.

Un adept al pieţei libe­re în principiu, Morawiecki s-a arătat mai mult decât disponibil să lase să curgă bani de la buget pentru stimularea consumului privat  cât a condus ministerul de finanţe. Însă a făcut rost şi de resurse. Cu Morawiecki ca ministru de finanţe, colectarea TVA-ului a crescut cu mai mult de 20%.

Economia este aşteptată să crească cu 4% anul acesta, iar rata şomajului să scadă la 6,6%. De asemenea, Morawiecki şi-a căpătat reputaţie de intolerant cu evaziunea fiscală. Datoria Poloniei se situa anul trecut la 54% din PIB, nivel redus dacă este comparat cu cel al economiilor mai mari din zona euro. Ungaria este cel mai îndatorat stat din Europa de Est. Inflaţia accelerează.

Ca aliat al lui Morawiecki, Pawel Szalamacha, care a părăsit guvernul în 2016, a vrut ca la mandatul băncii centrale să fie adăugată creşterea economiei ca obiectiv cu importanţă egală cu cea a stabilităţii preţurilor. Rămâne de văzut ce va face noul premier în acest sens. 

Morawiecki este un adept al prudenţei fiscale. Guvernul s-a angajat să menţină deficitul bugetar sub limita UE de 3% din PIB, dar pentru a reuşi aceasta PiS a majorat taxele impuse băncilor şi retailerilor, o politică deloc pe placul investitorilor străini - un grup căruia toate guvernele post-coministe i-au acordat o atenţie deosebită. Investiţiile s-au retras în trimestrele trecute, însă accelerarea economică din ultimele luni s-a datorat şi dezgheţării investiţiilor.

O lege pentru ajutarea debitorilor afectaţi de aparecierea explozivă a francului elveţian, promisă de preşedintele Duda în campania din 2014, stă pe tuşă de când PiS a venit la putere, în 2015. Şi în acestă privinţa Morawiecki va avea de ales între o politică populistă şi una potrivită pieţei libere.  Deşi vine din sectorul privat, Morawiecki a dat semne că ar prefera acumularea activelor de stat, în special în sectorul bancar.  „Slăbiciunea ultimului sfert de secol este subestimarea rolului statului în economia modernă“, ceea ce reprezintă „un păcat şi o greşeală fatală“, spunea Morawiecki recent.

Noul ministru de finanţe - ales fie de Morawiecki, fie de Kaczynski, le va arăta polonezilor încotro se îndreaptă economia în a doua jumătate a administraţiei PiS. Leszek Balcerowicz, arhitectul terapiei de şoc prin care Polonia a făcut cu succes tranziţia de la economie centralizată la una de piaţă, critică politicile economice ale lui Morawiecki şi ale PiS, spunând că acestea sunt populiste şi că vor sufoca în cele din urmă creşterea.

Un capitol la care noul premier poate excela este cel al politicii externe. Un bun vorbitor de engleză, Morawiecki ar putea relaxa relaţiile acum tensionate pe care Varşovia le are cu Berlinul şi cu Comisia Europeană.

Pe plan intern, Morawiecki este respins de elementele naţionaliste din partid, dar acceptat de economişti şi antreprenori, arată un sondaj efectuat de cotidianul Puls Biznesu.

„Atractivitatea Poloniei în ochii investitorilor străini ar creşte dacă Morawiecki este numit premier, atrăgând noi parteneriate de afaceri şi trimiţând un semnal important pieţelor că guvernul se orientează către problemele economice“, aprecia Pawel Tynel, partener la EY, înainte de a se afla pe cine preşedintele PiS alege premier.  

Szydlo, un om fidel şefului partidului şi populară în rândul membrilor acestuia, nu va pleca din guvern ci va deveni vicepremier. Un nou cabinet ar putea fi propus în ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO