Business Internaţional

Cel mai valoros startup din lume: ByteDance, compania-mamă a celebrei aplicaţii TikTok, ţinteşte o evaluare de 180 de miliarde de dolari

Cel mai valoros startup din lume: ByteDance,...

Autor: Eduard Ivanovici

08.11.2020, 19:09 210

ByteDance plănuieşte să atragă două miliarde de dolari printr-o rundă de finanţare înainte să îşi listeze o parte din business-uri în Hong Kong, notează Bloomberg.

Compania-mamă a TikTok se află în discuţii cu un grup de investitori, incluzându-i aici pe americanii de la Sequoia, într-o încercare de a duce evaluarea grupului chinez la pragul de 180 de miliarde de dolari. Termenii rundei de finanţare se pot schimba în timpul negocierilor, au declarat mai mulţi oameni familiarizaţi cu situaţia.

ByteDance, cel mai valoros startup din lume, se chinuie să treacă peste piedicile lansate de administraţia Trump asupra platformei TikTok, văzută de mai mulţi lideri americani drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Firma încearcă acum să primească aprobări din partea autorităţilor din SUA şi China pentru a vinde o parte din aplicaţie către Oracle şi Walmart, însă negocierile s-au împotmolit din cauza procedurilor legale alegerilor pentru Casa Albă.

Acordul, care includea o condiţie conform căreia TikTok va debuta în maxim 12 luni pe bursa din Statele Unite, a primit iniţial aprobarea lui Donald Trump în ideea de a ţine în viaţă o reţea de socializare care a devenit aproape obligatorie pentru 100 de milioane de americani. ByteDance ţintea în septembrie o evaluare de 60 de miliarde de dolari, conform Bloomberg.

Miliardarul Zhang Yiming, fondatorul ByteDance, este dispus să renunţe la controlul pe care îl exercită asupra TikTok, aplicaţie care se poate bate în viitorul apropiat de la egal la egal cu Google şi Facebook.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO