Business Internaţional

„Cel mai slab IPO din istoria bursei de la Londra”: Acţiunile Deliveroo s-au prăbuşit în primele zile de la listare

Un curier Deliveroo în faţa Bursei din Londra (Sursa foto: Profimediaimages.ro)

Un curier Deliveroo în faţa Bursei din Londra (Sursa foto: Profimediaimages.ro)

Autor: Eduard Ivanovici

04.04.2021, 10:00 3472

Acţiunile aplicaţiei de livrat mâncare Deliveroo s-au prăbuşit în ultimele zile, fapt ce a şters circa două miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă a companiei, în ciuda eforturilor realizate de giganţi precum Goldman Sachs şi JPMorgan, care au încercat să readucă firma pe linia de plutire, scrie Financial Times.

Bancherii încep deja să descrie evenimentul drept „cel mai slab IPO (ofertă publică iniţială – n.r.) din istoria Bursei de la Londra”.

În consecinţă, eşecul ar putea distruge speranţele guvernului britanic de a atrage companii cu potenţial mare de creştere pe bursa din Regatul Unit, într-o perioadă în care competiţia pe care o reprezintă piaţa din Amsterdam devine tot mai puternică.

„Sper cu adevărat să nu închidă întreaga piaţă a IPO-urilor. Este un risc mare”, spune o persoană care a luat parte la procesul de listare, citată de FT. În prezent, consilierii, bancherii şi investitorii din cadrul Deliveroo încep să pună prăbuşirea pe seama short sellerilor.

„Cel puţin trei fonduri de hedging au adoptat poziţii short, alimentate de băncile din afara sindicatului (care s-a ocupat de IPO)”, spune altă sursă citată de publicaţia britanică.

Săptămânile trecute existau estimări conform cărora Deliveroo, grup susţinut de Amazon, ar putea atinge o evaluare de 8,8 miliarde de dolari, având în vedere că ultima firmă cu o valoare de piaţă mai mare care a fost listată la Londra este Glencore, în 2001.

Veniturile Deliveroo din 2020 au atins 4,1 miliarde de lire, de la 2,5 miliarde în anul precedent. Totuşi, pierderile de anul trecut au depăşit pragul de 220 de milioane de lire, după aproape 320 de milioane în 2019.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO