Business Internaţional

Cel mai râvnit post de dirijor din lume a fost adjudecat de un rus: cine este noul dirijor al filarmonicii din Berlin

Cel mai râvnit post de dirijor din lume a fost adjudecat...

Autor: Greta Bogdan

29.08.2015, 11:28 1696

Kirill Petrenko a fost numit în funcţia de dirijor-şef al Orchestrei Filarmonice din Berlin, înlocuindu-l pe Sir Simion Rattle într-unul dintre cele mai importante roluri din industria muzicală clasică, notează Financial Times.

Petrenko, director general al Operei Bavariene de stat din Germania, îl va înlocui pe Sir Simion în 2018, ocupând una din cele mai onorabile funcţii în Filarmonica din Berlin, din care fac parte muzicienii Wilhelm Furtwängler şi Herbert von Karajan. Kirill Petrenko va fi al şaptelea dirijor-şef al orchestrei de la fondarea acesteia, în 1882.

Muzicienii orchestrei care au votat pentru a-şi alege noul maestru, s-au întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute pentru a lua această decizie.

Peter Riegelbauer, unul dintre membrii consiliului orchestrei, a spus într-o conferinţă de presă că maestrul Petrenko a câştigat votul majorităţii muzicienilor care au participat la întâlnire.

“Kirill Petrenko ne-a confirmat că îşi doreşte să devină dirijor-şef în orchestră printr-o conversaţie telefonică în care ne-a spus: <<Salut decizia orchestrei>>”, a declarat Riegelbauer.

Lăudând alegerea membrilor din orchestră, Riegelbauer a spus că maestrul Petrenko “poate tranforma atmosfera dintr-o sală de concert prin carisma sa”.

Muzicienii Orchestrei Filarmonice din Berlin nu au reuşit să ia o decizie în ceea ce priveşte alegerea unui nou şef în adunările secrete pe care le-au avut în ultima lună. Speculaţiile îi aveau în centru pe Christian Thielemann, şeful grupului muzical nemţesc Dresden’s Staatskapelle şi Andris Nelsons, letonianul care deţine funcţia de director muzical al City of Birmingham Symphony Orchestra.

Kirill Petrenko s-a născut în Rusia, în oraşul Omsk, dar a migrat alături de familia sa în Austria, încă de când era doar un adolescent. A intrat pentru prima dată în atenţia internaţională în 2001, cu spectacolul Wagner’s Ring, susţinut la teatrul Meiningen din Germania, unde a fost director muzical general. După producţia Ring in Bayreuth din 2013, Financial Times l-a descris ca pe “cel mai spectaculos Wagnerian al generaţiei sale”.

Petrenko a mai lucrat în Berlin până acum. Din 2002 până în 2007 a fost director muzical general la Komische Oper, o casă de operă din capitala germană care susţine inovaţia şi muzica secolului al XX-lea.

Sir Simion, care a fost la conducerea Filarmonicii din Berlin din 2002, se va muta înapoi în Marea Britanie pentru a ocupa funcţia de director muzical al Orchestrei Simfonice din Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO